Angelique, 30: ”Det går inte att vara bitter”

RELATIONER

För fem månader sedan lämnade Angelique, 30, och hennes man in en ansökan om skilsmässa. I dag bor de i varsin bostad och har barnen varannan vecka.

– Vi hade en positiv separation, säger Angelique.

Foto: Erland Segerstedt
Att båda vill rå om barnen lika mycket är helt självklart för oss, säger Angelique.

En vecka innan maken flyttade ut berättade Angelique för de två barnen om skilsmässan – maken orkade inte. 20 minuter senare var hela familjen i hans nya lägenhet och rev tapeter.

– Det låter kanske absurt, men vi skrattade och stojade tillsammans hela kvällen. Ingen hade kunnat gissa att vi var en familj på väg att splittras, säger Angelique och ler åt minnet.

Trots sorgen över det kraschade äktenskapet beskriver hon separationen som ”positiv”. Hon träffade sin man redan som 16-åring. För sex år sedan gifte de sig.

– Vi har kämpat länge för vårt förhållande och kommit fram till att vi tycker om varandra, men inte på det sätt som man ska när man är ett par. De senaste åren hade förhållandet gått på sparlåga och vi var båda helt överens om att skiljas.

Angelique ville bo kvar i bostadsrätten och maken opponerade sig inte. För barnens skull bestämde de att han skulle bo så nära som möjligt. Någonting annat än gemensam vårdnad och delat umgänge har aldrig varit aktuellt. De har barnen, en 8-årig son och en 7-årig dotter, varannan vecka.

– Att båda vill rå om barnen lika mycket är helt självklart för oss, säger Angelique.

Bodelningen blev inte heller den någon källa till konflikter.

– Jag sa vad jag ville ha och han sa vad han ville ha. Det enda jag minns att vi tjafsade lite om var plastjulgranen. Den väckte väl för starka minnen, säger Angelique.

När det gäller ekonomin ansvarar de för ett barn var. Angelique köper kläder till dottern och ger henne månadspeng medan maken har hand om sonen. Barnen är skrivna på varsin adress.

– Det är mindre fördelaktigt för mig eftersom jag är långtidssjukskriven och befinner mig i en gräslig ekonomisk situation. Hade båda varit skrivna hos mig hade jag haft rätt till större bostadsbidrag. Barnens pappa heltidsarbetar. Men jag försöker tänka positivt. Om jag ska gå omkring och vara bitter och sur straffar det mig själv men framför allt barnen, säger Angelique.

Vinn en bok

ARTIKELN HANDLAR OM