Sluta bråka – tänk framåt

Så klarar ni att göra upp om barnen och bodelning

1 av 2 | Foto: katrin jakobsen
Fallgroparna är många när man ska dela upp hemmet och de gemensamma ägodelarna. ”Man vinner ingenting på att inleda ett krig med den andre”, säger Suzanne och Bodil Wennberg som skrivit boken ”Bortom nöd och lust – hur man överlever en skilsmässa”.
RELATIONER

Tingsrätten har fått sina papper. Nu kommer elddopet – Vem ska ha lägenheten? Bilen? Och den svåraste frågan av alla: Hur ska barnen bo?

– Barn har rätt att behålla kontakten med båda föräldrarna, även om dessa befinner sig i en konflikt. Det är den vuxne som skiljer sig, inte barnet, säger psykologen Bodil Wennberg.

– Gemensam vårdnad är en bra grundregel vid skilsmässa. Det får båda föräldrarna att känna sig delaktiga även om de inte bor med barnen lika mycket, säger Suzanne Wennberg, professor i straffrätt.

Fallgroparna är många när man ska dela upp hemmet och de gemensamma ägodelarna.

– Man vinner ingenting på att inleda ett krig med den andre. Det slutar oftast väldigt olyckligt. Man ska alltid sträva efter att komma överens på egen hand, säger Suzanne Wennberg.

Tillsammans med systern Bodil Wennberg har hon skrivit den nya boken ”Bortom nöd och lust – hur man överlever en skilsmässa”.

Vinn en bok

Del 1: Från kris och krig till ett nytt liv

NÄSTA VECKA

Skilsmässoskolan del 3:

I förra veckan startade skilsmässoskolan i Första delen handlade om tiden före skilsmässan, från beslutet att skiljas till ögonblicket när det är dags att berätta för sin partner, barnen, vännerna och släkten. Dagens lektioner lär dig att handskas med flytten, bodelningen, underhållet och umgänget.

Nneka Amu