Charles, 39: ”Vi pratar inte med varandra”

RELATIONER

Charles, 39, har två uppslitande separationer bakom sig. Kontakterna med ex-frun och ex-sambon är inte konfliktfria. Tvister om vårdnad, boende, umgänge och underhåll har avlöst varandra.

– Hade det inte varit för barnen skulle vi aldrig mer behöva se varandra, säger Charles.

Foto: Per Björn
För Charles har skilsmässan lett till tvister om vårdnad, boende, umgänge och underhåll.

Charles och hans första fru hade bara varit gifta i tio månader när skilsmässan var ett faktum, 1990. Förhållandet var sedan ett tag på upphällningen men nu började den verkliga cirkusen. Vardagen förvandlades till en enda stor härva av förtal och konflikter. Kampen om den då ett år gamla sonen ledde till otaliga samtal med familjerådgivare, socialsekreterare och socionomer. Till slut hamnade de i en domstol.

– Jag fick ensam vårdnad först. Men min dåvarande fru överklagade till hovrätten och fick då både vårdnaden och bostaden. Till slut gick hon med på gemensam vårdnad. För mig kändes det viktigt att båda föräldrarna skulle finnas med i bilden, säger Charles.

Sonen mår bra

Han har sin 14-årige son boende hos sig 2–3 helger per månad och och ungefär hälften av skolloven. Kontakten med ex-frun, som bor en och en halv mil bort, är inte stor.

– Vi pratar inte med varandra. Jag tycker synd om min son. Det är förvånande att han verkar må så bra som han gör. Men han vet att jag alltid ställer upp om det är något. Jag var tidigare väldigt aktiv i hans skola och hade bra insyn i hans vardag, men inte nu längre på grund av hennes flyttar, säger Charles.

Tjafs om vårdnad

Åtta år efter skilsmässan träffade Charles en ny kvinna. De flyttade ihop och fick en dotter. Förhållandet havererade hösten 2000, efter ett års samboende.

– Vi har tjafsat en hel del om umgänge, vårdnad och nu senast dagisavgiften. Men för det mesta kan vi diskutera som två vuxna.

Den 3-åriga dottern bor hos Charles varannan helg. På större lov ses de oftare. Sonen är gammal nog att själv bestämma när han vill hälsa på. Båda barnen är skrivna hos sina mammor.

– Barnen får det de behöver, trots att jag är inneboende. De har tak över huvudet och de vet att jag älskar dem.

Vinn en bok

NÄSTA VECKA

Skilsmässoskolan del 3: