– Mammor kan vara riktigt otäcka

Ett ögonblick… Jan Bylund, 36, ståuppkomiker och aktuell med Sverige-turnén och videon Hemlängtan.

RELATIONER
Foto: Leif Hallberg
Jan Bylund skämtar om gulliga men pinsamma mammor i sin show.

Du bor hos vanligt folk mellan showerna. Hur var det?

Folk är snälla men det var ändå skrämmande. Alla har sina regler om hur saker ska gå till och så kommer det plötsligt in någon främmande i hemmet.

Hur vågade de släppa in dig?

– Det är fullständigt obegripligt. Men folk som gillar mig är kanske nyfikna på hur jag fungerar privat. Vardagen är en del av artistlivet som de aldrig ser.

Du skämtar mycket om mammor på scenen.

– Ja, jag tror att jag är den första som gör det, för publiken skrattar mycket och verka känna igen sig. Mammor är otroligt gulliga och omtänksamma men när man bryter ner beteendet i beståndsdelar kan det bli riktigt otäckt. Barn ska kissa ”för säkerhets skull” eller bara för att mamma är kissnödig. Fryser mamma så ska barnet klä på sig. Hon blandar alltid ihop familjemedlemmarnas namn och förvandlas till Leif Silbersky om man inte vill äta köttfärslimpa. Hon väser över axeln: ”Du gillar ju köttfärs..?”.

I showen skämtar du om mammor som förvandlas till flygvärdinnor när sonen har kvinnligt besök på rummet. Det blir full service. Skämdes du för din mamma som tonåring?

– Det där har man råkat ut för, ha ha. När jag tog hem en tjej var det inte skivade apelsinklyftor jag ville ha just då. Men hon ville bara mitt bästa.

Vad är ditt tips till oroliga mammor?

– Fortsätt med ditt strålande jobb. När jag tänker tillbaka så fnissar jag men morsan kommer alltid vara morsan.

Vad önskar du dig allra mest just nu?

– Att det ska bli kallt över hela landet så att barnen kan leka i snön.

Webb-tv

Se Janne Bylund-sketcher ur hans video ”Hemlängtan”.

Vinn en krogkväll med Janne Bylund!

Hanna Blanksvärd