Minikjolen är hetast i vår

Foto: ap
Sharon Stone, Lara Flynn Boyle, Cameron Diaz och Nicole Kidman gillar kort-kort.
RELATIONER

I vår är det rätt att visa benen.

Den älskade och hatade minikjolen är tillbaka.

Cameron Diaz och Lara Flynn Boyle leder trenden från röda mattan.

Förra sommaren var det den korta jeanskjolen som var hetast. I vår fortsätter kjollängden att krypa uppåt. Under haute couture-visningarna i Paris är det mini som gäller hos stora modehus som Chanel, Jean-Paul Gaultier och Christian Lacroix, skriver tidningen Verdens Gang.

På Golden Globe-galan valde Sharon Stone, Nicole Kidman, Cameron Diaz och Lara Flynn Boyle att visa benen. Kjoltyget slutade trendriktigt en bra bit ovanför knät.

Bra tecken

Det var den danske sociologen Rudolf Broby-Johansen som 1953 lanserade teorin om att man kunde spå konjunkturen efter kjollängden. Ju sämre tider, ju viktigare var det att visa att man hade råd att köpa mycket tyg. Resultatet blev långa kjolar. När minikjolen tagit över har det ansetts vara ett tecken på ljusare tider.

Men i dag vet vi att snålt med tyg inte längre garanterar lågt pris. Minikjolens intåg handlar mer om lust till förändring.

– Tiden efter den 11 september 2001 skulle man sörja och visa respekt genom att tona ner sin klädstil. Nu får vi vara lite fräcka igen, unga med energi, säger Helen Webster, marknadsansvarig på H&M i Norge som vill förbereda oss på ett stort utbud av minikjolar i butikerna, till Verdens Gang.

Hanna Blanksvärd

ARTIKELN HANDLAR OM