Ny larmtelefon ska skydda hotade kvinnor

Satellitmottagare visar polisen var kvinnan befinner sig

RELATIONER

STOCKHOLM (TT)

I mitten av februari kommer nya skyddstelefoner för hotade kvinnor att tas i bruk. Stockholms åtta polisdistrikt får dela på 100 telefoner.

- 100 telefoner är inte många i förhållande till den folkmängd vi har. Det finns ett större behov än vad vi köpt in, säger Leif Lingbert, på Stockholmspolisens integrationsenhet.

Stockholm har varit utan riktiga larmtelefoner en längre tid. De som funnits tidigare har inte hållit måtten.

Den nya skyddstelefonen, som redan används av privata bevakningsbolag, innehåller en satellitmottagare som visar polisen var den hotade kvinnan befinner sig. Dessutom är den enkel att använda. Då den hotade trycker på en knapp går ett larm hos polisen. Enkelheten är viktig eftersom telefonerna ska kunna användas under stress.

Även till män

För att få ut en telefon krävs i praktiken oftast att kvinnan redan utsatts för ett allvarligt hot eller våld. Sedan behåller kvinnan telefonen under en tid, vanligen omkring tre månader.

Skyddstelefonerna används i huvudsak av hotade kvinnor, men omkring tio procent av telefonerna har delats ut till män.

-Efterfrågan har ökat stegvis. Bland annat på grund av hedersrelaterade brott, säger Peter Karlsson på integrationsenheten.

Han tycker dock att det fokuseras för mycket på telefonerna. Det finns många andra åtgärder som skulle kunna hjälpa kvinnorna:

- Exempelvis skulle en utökad form av besöksförbud som tvingar mannen att flytta från det gemensamma hemmet göra det lättare för hotade kvinnor. I dag blir det ju oftast kvinnorna som får flytta.

Integrationsminister Mona Sahlin har tidigare aviserat att regeringen kommer att lägga ett förslag om utökat besöksförbud i vår.

Skeptisk

På Riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer i Sverige (Roks) anser man att telefonerna i huvudsak är kosmetika. Roks ordförande Ireen von Wachenfeldt efterlyser även hon en starkare inriktning på åtgärder mot männen.

Peter Karlsson anser att telefonerna är viktiga, men betonar att de bara är en liten del av insatsen.

- Telefonerna är något konkret som ger de här kvinnorna en viss trygghet. Det är kanske därför den är viktig, snarare än själva funktionen, säger han.

Flera andra polisdistrikt ute i landet är intresserade av den nya telefonen, men avvaktar Stockholmspolisens utvärdering.

- Vi märker om något halvår hur den funkar i Stockholm, och så slipper vi barnsjukdomarna, säger Lars Ånestrand, kriminalinspektör på Eskilstunapolisens utredningsenhet.

Fakta/Skyddsåtgärder för hotade kvinnor

Daniel Skoglund/TT

ARTIKELN HANDLAR OM