Därför får du kickar av kärlek

RELATIONER
Foto: Sara Ringström
Ljuv kärlek uppstod mellan Paula och Christoffer i dokusåpan ”Big Brother”.

 Ljusets och dofters inverkan är inte det enda. När två människor attraheras av varandra sker en formlig explosion av adrenalinliknande substanser. Vi ser stjärnor. I den känslococktail som vi kallar förälskelse är flera hormoner inblandade.

En som är särskilt ansvarig för att vi känner oss höga är fenyletylamin. Den är besläktad med amfetamin och är den vetenskapliga förklaringen till att nyförälskade känner sig euforiska och pigga och svävar i luften. Att vara kär har en liknande effekt som amfetamin och kokain. Den narkotikaliknande effekt som kärlekshormonerna har gör att förälskade par kan älska i timmar och prata hela nätterna. Ingenting ger oss en så hög kick som kärlek.

Hormonet oxytocin har kallats ”må-bra-hormonet”, och spelar också en viktig roll i kärlek och i sexuell upphetsning. Det utlöses vid orgasm och gör att vi vill kramas och smekas före, under och efter att vi älskat.
Förälskelseruset håller mellan 18 och 30

månader, eller tills man utvecklat en tolerans

Man brukar räkna med att förälskelseruset håller mellan 18 och 30 månader, eller så lång tid det tar för två förälskade personer att utveckla en tolerans för fenyletylamin, dopamin och oxytocin.

När förälskelsen klingat av tar en ny grupp av kemikalier över. Endorfiner gör att vi känner oss lugna. Det är inte så spännande eller så stressande som fenyletylamin, men stadigare och mer beroendeframkallande. Endorfiner är en grupp signalsubstanser som är inblandade i den njutning som vi får av sex, musik och motion.

Ju längre ett par varit tillsammans, desto mer troligt är det att de kommer att fortsätta att vara det. Delvis för att de blir beroende av endorfiner och det lugn som samvaron ger. Det är bristen på endorfiner som gör att trofasta par längtar efter varandra om de skiljs åt. Frånvaron av endorfiner spelar också en stor roll när vi sörjer en förlorad partner.

Positiva tankar och vackra minnen kan också göra oss lyckliga. Om vi till exempel tänker på trevliga saker vi gjort tillsammans eller vill göra så sätter bilderna fart på vårt dopaminsystem. Det är som om kroppen hade en egen lyckodrogsfabrik.

Malena Ivarsson ([email protected])