Tina tuffar till sig

Så här ser den ut – tv-kockens nya look

1 av 3 | Foto: Jan Danielsson
Stjärnkocken Tina Nordström visar upp sin nya stil.
RELATIONER

Det är inte tänderna.

Det är inte kläderna.

Och det är inte make-upen. Det är frisyren.

– Tina har klippt sig!

Vad ska tittarna säga?

De kanske blir jättearga nu!

– Då får de bli arga! Jag hade lust att förändra mig, och jag är jättenöjd. Det är väldigt snyggt med lugg, tycker jag, även om den ser hemsk ut när jag vaknar. Då står den upp som horn. Jag brukar sätta i två hårklämmor på en gång så att jag slipper se eländet i spegeln.

Hur står det till med all uppmärksamhet runt dig? Är det mest plus eller mest minus?

– Plus. Det är ju mest glada människor som hör av sig och de flesta tidningar har bara skrivit snällt. Jag har tur. Det ligger ju i paketet att man mister sin anonymitet, men jag ligger inte och grunnar.

Komikern Peter Wahlbeck hoppade på dig i en debattartikel i höstas och sa att du var ett hot mot folkhälsan, att din mat var för fet. Blev du upprörd?

– Nä, jag tog inte åt mig alls. Jag tog det verkligen med en klackspark.

Nyligen påstod några livsmedelsinspektörer och hygienister att du och andra tv-kockar var snuskiga och stoppade smutsiga fingrar i grytorna. Hur reagerade du på det då?

– Det är samma svar. Jag vet att jag håller mig ren och lagar mat på ett hygieniskt sätt.

Hur känns det inför nya programserien?

– Väldigt laddat. Det är tredje året vi går in på, men jag försöker att inte tänka så mycket på det. Jag är där för alla andras skull, för att inspirera och skapa härlig stämning.

Du kokar och myser vid tv-spisen så att tittarna ska kunna få i sig din goda mat, men dina egna dåliga matvanor har man hört talas om. Har du dem kvar?

– Jadå, i morse hann jag inte ens med ett glas yoghurt.

– Alla jag känner som jobbat mycket med mat blir såna. Man gillar enkla grejer. Jag gillar till exempel ärtsoppa, och korv. När jag kommer hem vill jag ofta inte laga mat alls, utan hellre göra något annat.

Du är en tävlingsmänniska. Hur yttrar sig det?

– Jag har alltid tävlat i mat, men nu är det mer vardagstävlande. Det kan vara så att jag sitter och svarar på brev från läsarna och tänker: ”Jag ska klara tjugo den här timmen!” Och signerar jag böcker tänker jag: ”Trehund-ra på en och en halv timme!”

– Jag är en sån som vill hinna med mera, hela tiden. Ibland går det inte. Jag vet hur det känns att stiga över gränsen, när man spänner bågen för högt. Nu lägger jag in mig en dag på spa när det blir för mycket. Det är bland det bästa jag vet. Och jag har bestämt mig för att unna mig ännu mer, så jag ska försöka sätta av en dag i veckan bara åt mig själv. Jag är grön på det här men jag ska lägga om stil. Jag vill ju hålla länge.

Är hälsa ditt största intresse förutom matlagning?

– Det kan man absolut säga. Just nu är jag inne i ett träningsrus och så älskar jag massage.

Kan du göra riktigt pinsamma grejer hemma i köket, bränna vid potatis och så?

– Oja. Det gör jag ofta. Jag slarvar jättemycket när jag är hemma.

Ska du satsa på någon särskild inriktning i den här säsongens ”Mat”?

– Vi ska ha teman från olika matkulturer är det tänkt. Det ska bli skoj. Jag håller just på och testlagar, och så bjuder jag hem kompisar som får smaka.

Lyckliga dem... Vad har du och Tomas Tengby för relation? Är han den småtorra gourmeten och du den varma och glada gourmanden även när kameran stängs?

– Jo, så är det nog. Vi har en väldigt kul relation. Vi kanske kan verka olika, men vi har samma humor. I början kände vi inte varann så väl, men nu slänger vi skämt mellan oss hela tiden när vi spelar in.

Den så kallade Tina-effekten är inte alltid lika kul – alla saker som tar slut i affärerna efter dina program.

– Ja, när jag var och handlade före jul var vaniljstången slut överallt. Då blev jag helt vansinnig på mig själv!

Du lagade händelsevis inget med sardeller, för de var slut när jag skulle handla till nyår?

– Ja, jag hade faktiskt hackade sardeller i olja på fisk ...

Tänkte väl det. Vad är dina mest populära receptet annars?

– Det är alltid desserterna, så det blir absolut ett specialprogram om desserter under våren. Man kan drömma sig bort lite, lyxa. Desserter är något som går utöver, något man får unna sig. Det tror jag vi behöver.

Satirgänget i REA gjorde kul satir av ditt sätt att säga ”jättegott”, och du ställde själv upp och var med. Säger du ”jättegott” lika mycket efter det?

– Jag hade aldrig trott att jag sa det så mycket eller att folk la märke till en sån grej. Ett tag tänkte jag så mycket på det att jag snubblade på orden. Jag prövade att säga ”delikat” istället, men det passade ju inte. Jättegott är ju ett sånt bra ord, i alla fall för mig.

Vad krävs av en tjej för att hon ska klara den grabbiga restaurangköksmiljön?

– Man ska nog vara lite sån själv, gilla raka rör. Mig har det passat bra. Jag tror aldrig jag hade klarat att jobba enbart med tjejer.

Tina om sitt utseende

Foto: Jan Danielsson

Det klär jag mig i …

Tina Nordström