forts: ”Jag vill ha familj och barn, men jag har inte bråttom”

RELATIONER

Var du en pojkflicka som liten?

– Ja, jag hade kortsnaggat hår och gillade fotboll. Jag lekte i och för sig med dockor också.

Din storebror Peter var egentligen bättre än du på mat när ni var barn. Han kunde göra prinsesstårtor.

– Ja, men nu är han musiker. Det fanns faktiskt en musikalisk sida att ta fasta på i familjen också. Mamma och pappa sjöng, Peter spelade och jag serverade kaffe till gästerna på vårt Ramlösa Wärdshus, så både maten och musiken var viktig för oss under uppväxten. Peter och jag har gjort lite grejer tillsammans nu som vuxna också. Jag pratar och Peter spelar. Det känns jätteroligt.

Din pappa är kock men har rest till Västindien för att segla, och du var där och seglade med honom?

– Ja, det var helt underbart. Vi var på en ögrupp som heter Grenadinerna, och där låg vår gamla båt. Med sköldpaddor på. Helt otroligt. Pappa är kvar där än.

Dina föräldrars skilsmässa tog dig annars hårt. Du var 19 år och har berättat att du jobbade hårt för att komma ur känslan av upplösning. Hur tror du att skilsmässan påverkar dig i dag?

– Det kan vara lite problem att räcka till vid högtider, men min pojkvän har också skilda föräldrar, så det är rätt skönt. Jag kan märka att jag är rätt självständig jämfört med mina vänner, men riktigt hur mycket man har påverkats märks nog inte förrän man själv gifter sig.

Ni verkar ha det ganska kamratligt i ert förhållande, du och Martin?

– Ja, det stämmer. Vi ger verkligen varandra andrum. Det stör oss inte att jag är i Göteborg i veckan och han är kvar i Helsingborg.

– Vi har alltid haft det så, han har haft sitt och jag mitt. När vi sen träffas så har vi väldigt roligt och gör mycket saker ihop. På sommaren spelar vi golf hela tiden.

– Jag vill ha familj och barn, men jag har inte bråttom. Vi pratar inte om det hemma, planerar ingenting sånt. Jag tror man känner när det är dags. Och det är inte nu. Jag har inte tid och jag har så förbannat kul. När det väl är dags så kommer jag att göra det.

Du har ju tjänat en hel del på dina två kokböcker. Vad gör du med pengarna?

– Ingenting förutom att jag går och lyxar mig lite. Jag älskar att shoppa, och kanske har jag börjar köpa lite dyrare kläder. Jag har ju alltid gått i kockkläder förut, nu tycker jag att det är min tur att få vara fin.

Är det något du har gått och längtat efter länge, som du äntligen kunde köpa?

– Min första riktiga bil. Det är en liten jeep och jag älskar att gno på den, och så tar jag en speciell olja på kontrollpanelen så att det blänker. Oj, Gud, vad grabbigt det blev!

Du har kallats den sexigaste kocken i Sverige men tackat nej till att vika ut dig. Skulle du säga nej igen?

– Absolut. Det där är inte min grej. Det handlar också om vad man har för roll, och jag tror inte att de som tittar på mig vill se mig så. Tänk hur det skulle se ut, kött mot kött liksom ... uh, vad läskigt!

Det finns andra kopplingar mellan mat och sex. Tänker du på hur folk äter?

– Jag lägger ibland märke till hur mina väninnor skär bort fett och arrangerar högar i hörnen på tallriken och så blir det nån liten skapelse kvar i mitten.

Hur äter du då?

– Jag äter det mesta, med god aptit. Utom skolans levergryta när jag var barn: små gummibitar i tunn sås, usch. Men när jag får riktig kalvlever med kapris och bacon och persilja, mmm, det är jättegott.

Du har sagt att du är svår att leva med, du vill ha saker på ditt sätt. Och du har skällt ut folk i butiken för att det var flugor på bananerna. Går sånt an numera?

– Det är väl ganska vanligt att man är på dåligt humör men tvingas hålla igen, och så går det ut över de närmaste i stället. I mitt fall har nog Martin fått ta en del smällar sen jag blev känd.

Lagar Martin någon mat hemma?

– Nej, han går mycket ut och äter, och när jag är hemma lagar jag maten. Kanske.

Hur träffade du din pojkvän Martin egentligen?

– Vi har faktiskt gått i samma klass en gång som barn, så han har funnits med i min bekantskapskrets väldigt länge.

Bjöd du honom på middag hemma på första dejten?

– Allra första gången gick vi ut på krogen, sedan var det han som bjöd mig hem till sig på middag första gången. Han hade gjort en pasta, och när han fick ett telefonsamtal passade jag på och piffade till den lite. Jag har fått höra det ganska ofta ...

Vad bjuder du på när du ska ha romantisk middag då?

– Jag tycker man kan äta vad som helst. Jag kan inte riktigt förstå varför just skaldjur har kommit att bli en sån sak man bjuder på vid de tillfällena. Räkor är väl inte romantiskt, man blir bara kladdig om händerna?

Vad äter du när du vill trösta dig?

– Nyponsoppa med skorpor och massor med grädde. Det fick jag hos min farmor jag var liten.

Varför är det nästan bara män i restaurangköken och i mattävlingarnas topp?

– Det kräver oerhört mycket arbete för att ta sig dit, och de flesta kvinnor vill och orkar inte satsa så mycket, dessutom på obekväma tider.

Du är Sveriges sexigaste tv-kock. Vem anser du själv är den sexigaste mannen?

– Viggo Mortensen, han som spelar Aragorn i Sagan om ringen-filmerna. Han är så spännande. Jag såg honom på en bild nyligen och då låg han i en pöl. Jag väljer honom.

Till sist Tina, så här i sportlovstider: Vad stoppar du i matsäcken när du ska ut på en skidtur?

– Köpta renklämmor, de är så himla goda. Till det dricker jag lumumba.

– Jättegott!

Åsa Mattsson