”Min son och jag har det roligare nu”

Erika, 32, om livet som singelmamma

1 av 2 | Foto: Håkan Nordström
”Det är viktigt för vår son att jag och hans pappa har bra kontakt”, säger Erika.
RELATIONER

När Erika, 32, separerade från sin man hösten 2001 höjde många på ögonbrynen. Hon fick kritik för att skilsmässan gått för lätt. Här fanns inget skitsnack, ingen skandal, inget bråk.

– Utan en synlig orsak verkar man inte ha rätt att skilja sig, säger Erika.

Erika och hennes före detta man var tillsammans i tio år, varav tre år som gifta. Hon beskriver det som att ”kärleken bara rann av dem”.

– Det fanns ingen glädje, iver och spontanitet. När kärleken övergår i ren vänskap är det dags att gå skilda vägar, säger Erika.

Hon och exmaken umgås som vänner efter skilsmässan. Han kommer på fika, hjälper till med bilen och lagar tv:n.

– Vi har en liten son som går före allt annat. Det är viktigt för honom att jag och hans pappa kan umgås och ha bra kontakt.

Tiden efter separationen har stundtals varit tung, säger Erika. ”Aldrig mer ett nytt förhållande” var en ständigt återkommande tanke. I dag njuter hon av friheten att göra som hon vill.

– Jag bestämmer över mig själv när jag är ledig. Jag är en gladare person nu och har mycket roligare när jag umgås med min son.

Sonen, snart sex år, bor varannan vecka hos Erika och varannan vecka hos pappan. Relationen till exmaken präglas av respekt.

– Han är en fin pappa, och jag är rädd om vår vänskap. Han är även rädd om mej, ”Jag ser att du mår bra, det räcker för mig”, brukar han säga. Det värmer.

I dag är Erika redo att starta en ny relation. Sedan en tid tillbaka finns en ny man i hennes liv.

– Vi tar en dag i taget. Det är viktigt att få in en fungerande vardag innan man tar steget vidare. Min son får aldrig känna att han blir åsidosatt, säger Erika.

Skilsmässoskolan del 1 & 2

Skilsmässobarn skiljer sig oftare

Nneka Amu