”Jag kollar inte om hennes barn har städat rummen”

Peder, 43,om att vara styvpappa

1 av 2 | Foto: ALEXANDER VON SYDOW
Prata med varandra – ännu mer än i kärnfamiljen. Det är Peders råd till alla styvfamiljer.
RELATIONER

När Peder, 43, ville separera från sin sambo tyckte hon att de skulle gå i familjeterapi. I dag lever de i nya relationer men är goda vänner.

–Terapin hjälpte oss att gå hela ur krisen, säger Peder.

Det har gått snart åtta år sedan Peder bestämde sig för att bryta upp från sin sambo. Barnen, en son och en dotter, var då sex och åtta år gamla. Det enda Peder hade för ögonen var sig själv och sitt fortsatta liv.

– Jag var väldigt egoistisk och ville bli fri så snabbt som möjligt, säger han.

När sambon föreslog att de skulle gå i familjeterapi var Peder mycket skeptisk. Till slut gick han med på det, ”för hennes skull”, och upptäckte att han tyckte det var jättebra.

– Vi vann mycket tid och terräng på att gå i terapi. Jag lärde mig två viktiga saker: att skilsmässan inte har någonting med barnen att göra och att jag inte har rätt att bara tänka på mig själv, säger Peder.

Saknar styvsyskonen

I dag är han omgift och har en liten son på fyra år. Hans fru har två döttrar från ett tidigare förhållande som är jämngamla med Peders barn. Han och före detta sambon har gemensam vårdnad och barnen bor hos honom varannan vecka. Fruns döttrar bor också med dem varannan vecka.

– Familjelivet fungerar bra. Mina barn har aldrig antytt att de skulle vilja ha det på ett annat sätt. De brukar längta efter sina styvsyskon när de inte setts på ett tag, säger Peder.

Om sin relation till styvbarnen säger han:

– Man älskar sina egna barn och tycker om andra barn. Det är naturligt.

I början hade Peder ambitionen att fostra sin frus döttrar. Det har han inte längre.

– Om vi är hemma båda två behöver inte jag vara den som kollar att hennes barn har gjort sina läxor eller om de har städat rummen. Det är bättre att överlåta den typen av ansvar till den biologiska föräldern.

–Att vara styvförälder är en svår balansakt. Jag tror att den enda lösningen är att prata ut ordentligt om hur man har det. Dialogen spelar nog en viktigare roll i en styvfamilj än i en vanlig familj, säger Peder.

Skilsmässoskolan del 1 & 2

Skilsmässobarn skiljer sig oftare

Nneka Amu