Vi vill ha sprit, mat – och rosor

21 000 svenskar i Söndags undersökning: Så ska du uppvakta din partner

1 av 2 | Foto: GETTY IMAGES
Ett stort fång röda rosor ska det vara – då blir hon glad.
RELATIONER

Ge din älskade röda rosor, kärleksbrev eller en romantisk middag.

21 187 kvinnor och män deltog i Söndags alla hjärtans dag-undersökning. Deras budskap är tydligt: Vi vill ha mindre prylar och mer ömhet.

Svårt att komma på hur du ska uppvakta din partner på alla hjärtans dag 14 februari?

Ett gott råd till dig som vill överraska din kvinna: Strunta i parfymen och de sexiga underkläderna. Gå i stället raka vägen till närmsta blomsterhandlare. Söndags undersökning på nätet visar nämligen att kvinnor, unga som gamla, håller hårt på traditionerna när det gäller uppvaktning. Ett stort fång röda rosor ska det vara.

På andra och tredje plats hamnar en romantisk middag på tu man hand och en kärleksweekend. En varning dock: Försök inte komma undan med en romantisk komedi på bio – känslorna ska vara äkta, inte spelade.

Männen törstar också efter kärlek och romantik. På deras önskelista står ”mer närhet och förståelse”, och precis som hos kvinnorna kärleksweekend och lyxig middag.

Även de yngre killarna är fast i den nyromantiska trenden. Ett kärleks-sms, eller ännu hellre ett kärleksbrev, får vilken 20-årig kille som helst att sväva på små rosa moln. Han blir också enormt glad om han överraskas med kvinnornas egen favorit, en stor bukett röda rosor. Det gäller dock inte män över 25 där rosorna vissnar på listans botten.

Närhet och ömhet är nyckelorden. Den som vill charma sin partner på alla hjärtans dag bör alltså satsa på uppvaktning av det personligare slaget snarare än någon dyr och lyxig pryl. Men när det gäller männen finns ett undantag från denna tumregel: en flaska god whisky.

Nneka Amu