Gift dig med en karriärkvinna så höjer du din lön

En välutbildad partner kan göra dig framgångsrik på jobbet

RELATIONER

Vill du tjäna mer pengar och lyckas bättre med karriären? Då ska du se till att skaffa dig en framgångsrik partner.

Forskare har upptäckt att män som gifter sig med ambitiösa karriärkvinnor ökar sin inkomst med mer än en tiondel.

Foto: Börje Thuresson
Du tjänar på att gifta dig smart.

Enligt studien, som är publicerad av institutet för social och ekonomisk forskning vid Essex universtitet i Storbritannien, har partnerns karriärmöjligheterna betydelse när vi väljer vem vi ska leva med.

– Vad vi har kommit fram till är att arbete och kärlek har mer med varandra att göra än folk tror, säger sociologen Malcolm Brynin, en av författarna bakom rapporten.

– När par tillfrågas om varför de attraheras av varandra hamnar det materiella långt ner på listan, men utbildning och karriärmöjligheter har viss betydelse. Det som gör någon attraktiv på arbetsmarknaden är det samma som gör dem attraktiva hos det motsatta könet, fortsätter han.

Ökar inkomsten med 12 procent

Malcolm Brynin och hans medförfattare, ekonomen Marco Francesconi, analyserade data från 5 500 hushåll i Storbritannien mellan åren 1991 till 1999. De upptäckte att män som gifte sig med välutbildade karriärkvinnor tjänade tolv procent mer än andra män med liknande bakgrund.

Men det är inte bara män som tjänar på att gifta sig smart. De kvinnor som levde med högutbildade män visade sig också ha högre lön.

Lotta Zachrisson