”Jag är väldigt lojal med mina vänner”

Foto: Maria Östlin
”Att inte vara missunnsam när det går bra för vänner är svårt”
RELATIONER

Liza och Helena stämde sedan träff över en kartong jordgubbar i Gamla stan och kände direkt att de ville jobba ihop.

Inför första filmen var Liza involverad i filmarbetet. Hon träffade skådespelarteamet för att gå igenom tidningsspråket med dess speciella ord och uttryck. För Helena var det ganska lätt att ta till sig eftersom Liza och hon pratar på samma sätt.

– Vi fann varandra mycket på vårt sätt att prata, säger Helena.

De drar sig inte för att använda starka uttryck med svordomar. Liza slår bakut när jag påstår att det är grovt.

– Det tycker jag är en jävla generalisering, säger hon och Helena.

– Det behöver inte vara grovt för att det är tydligt. Grovt är lika med klumpigt och så pratar ingen av oss, förklarar Liza.

När de ska beskriva varandra använder de samma ord.

– Helena är väldigt energisk och väldigt rolig och väldigt intelligent, säger Liza och tittar på henne med en varm och allvarlig blick.

– Det pinsamma är att jag skulle använda samma ord om Liza men det är det som är intressant. Jag fascineras av att Liza ser verkligheten och kan omfatta den med sina ord på ett väldigt rakt, intelligent sätt.

– Det är ju därför vi har hittat varandra. Vi har en stor likhet och på det planet har vi mötts, säger Liza.

Liza och Helena har båda byggt upp ett viktigt kontaktnät av vänner. De umgås fortfarande med kompisar som de haft sedan barn- och ungdomstiden.

– Jag är väldigt lojal med mina vänner. De betyder mycket för mig, säger Liza.

Att finnas kvar när någon mår riktigt dåligt eller när det går bakåt i karriären är inte det svåraste. Framgång och succé kan vara knäckande för vänskapen. Det har Liza fått erfara.

– Att inte vara missunnsam när det går bra för vänner, det är svårt har jag upptäckt. Jag har varit tvungen att bryta kontakten med vissa vänner för att det inte har funkat. Jag har svurit att aldrig vara missunnsam själv.

Lizas och Helenas vänskap är ännu ganska färsk, men har redan blivit okomplicerad och avslappnad. De skulle kunna gå på toa tillsammans.

– Ja, det är inga problem! säger Helena.

Om de inte hade haft sammanlagt fem barn och om inte all deras tid gått åt till att producera filmer, skivor och böcker skulle de träffas mycket oftare.

– Jag önskar jag kunde ringa till Liza och föreslå att vi kunde gå ut och käka och sitta och snacka hela natten. Men vi hinner inte, säger Helena.

– Vi försökte boka in en middag med några stycken i april men det gick inte, säger Liza och skrattar.

Vi lämnar frukostbordet och Helena och Liza går till fotostudion. Där får de tillbringa åtminstone några roliga timmar tillsammans.

Så vårdar du dina vänner

Helenas och Lizas fyra bästa tips:

Elin Jansdotter