”Jag har alltid haft lätt att skaffa tjejer”

Tv-profilen Ola Lindholm har träffat en ny kvinna efter skilsmässan

1 av 2 | Foto: Stefan Mattsson
”Jag vill att folk ska må bra. Jag är inte journalist. Jag är intervjuare och underhållare.”
RELATIONER

Han är utskälld, hatad, kritiserad, sågad.

Han har kallats för totalpucko och idiot.

Men Ola Lindholm, i ”Ola 21.30” bara skrattar.

– Vi i redaktionen har fått oerhört mycket stryk på ett bisarrt sätt, säger han. Det var länge sedan jag upplevt att ett program blivit så sågat under så lång tid. Kanske är vi förtjänta av det.

– Samtidigt var det dags att få lite stryk. Så att man vaknar till och inte slappnar av. Allt jag har gjort innan har fått lysande kritik. ”Myror i brallan”, ”Ola och gorillan” och ”Riktig talkshow” till exempel.

Vi sitter på restaurang Rabarber, i Vasastan, Stockholm. Ola Lindholm bor precis i närheten. Men man skulle nästan kunna tro att han bor här, under det glassiga porträttet av kungaparet, eller på någon av de höga barstolarna.

När den här intervjun är klar kommer han att ställa sig i baren och dividera lite med Ella som är en tant som hänger här. Ännu lite senare kommer han att gå ut i köket för att hjälpa till med disken.

Det här är Ola Lindholms andra hem.

Gänget på Rabarber har blivit som en andra familj.

– Maria som äger stället brukar tjata på mig att jag ska äta upp mina grönsaker, säger Ola Lindholm. Om jag inte äter ordentligt får jag betala extra. Jag är ett trygghetsfreak på många sätt och jag vill ha ett stammishak. Det blir lite som ”Skål!”, samma snubbar i baren hela tiden.

Har du något vilt minne härifrån?

– Jag har ju stått på bardisken ? Med bar överkropp? Har jag fått veta? (Skratt).

Du har sagt att det enda du är bra på är att få folk att prata.

– När man gör intervjuer i tv så finns det ett antal skolor. Det finns de som ska gräva och ställa folk mot väggen. Så finns det de jävligt trötta nöjesintervjuerna där det inte finns något intresse för att veta svaret. Det finns sällan en vilja att få folk att visa sig. Folk klarar inte av det. Det är där jag försöker lyckas. Ibland misslyckas jag. Ambitionen är att jag ska möta mitt intervjuoffer på ett eller annat plan. På ett sätt som är riktigt.

– Mina gäster vet att jag inte sticker dem i ryggen. Jag gräver inte efter saker. Jag vill krama ur svaren. Jag vill inte göra sensations-tv. Jag vill att folk ska må bra. Jag är inte journalist. Jag är intervjuare och underhållare.

En som låter sig underhållas - en lojal tittare – är Ola Lindholms pappa. Varje gång Ola är i tv, sitter han framför sin tv hemma i Lund och tittar. Och tycker.

– Farsan kollar allt, säger Ola Lindholm och skrattar. Man vet att man gjort ett taskigt jobb när pappa inte ringer upp efteråt. Just nu är han i New York men han har säkert bandat de avsnitt som han missat...

Lindholms-pappan är pensionerad direktör, mamma är psykolog och hans fem år äldre syster arbetar i databranschen i Lund.

Själv tragglade sig Ola igenom samhällsvetenskaplig linje på gymnasiet (”Jag fick hyfsade betyg, med tanke på hur sällan jag var där”) och byggde på med ett år på folkhögskola.

– Jag var inte killen som satt längst bak i klassen och höll låda. Jag var den som satt längst fram. Jag har utrustats med ett löjligt stort självförtroende som jag egentligen inte har anledning att ha. Jag kan inte springa fort, eller hoppa högt. Jag har aldrig, i min ungdom, fått bevis på att jag borde ha gott självförtroende, men ändå har jag haft det. Det handlar givetvis om trygghet. Bland annat med de människor som jag umgås med. Mina vänner idag är samma killar som jag kände när jag var åtta bast. De bor också i Stockholm idag och vi umgås fortfarande.

Dina föräldrar måste ha bidragit till att du är så självsäker.

– I allra högsta grad. Jag tror att släkten är hyfsat fylld av självförtroende. Mina föräldrar skilde sig 1975 men jag minns aldrig att jag led av det. Det där har jag förstås lämnat bakom mig. Jag har haft god kontakt med båda och de två olika familjerna har god kontakt med varandra.

Efter skolorna åkte Ola till Stockholm på vinst och förlust och hankade sig fram som trubadur på olika krogar. Samtdigt letade ungdomskanalen ZTV efter en ny profil och genom en kompis kompis fick de tips om den långhårige killen som hängde på Söder i Stockholm.

Ola Lindholm

Foto: Stefan Mattsson