Är du en shoppingbulimiker?

Experten: Shopping ger en kick – att lämna tillbaka tar bort skulden

RELATIONER

Hur ofta traskar du tillbaka till butiken med dina inköp med kommentaren ”den matchade inte mina byxor”? Om det händer var och varannan lunch så bör du se upp – du är shoppingbulimiker!

Foto: Morgan Norman
En shoppingbulimiker är inte lika illa ute som en shopoholic – med skulder och lögner – men riskerar att hamna i samma knipa.

För de flesta av oss är shopping ett roligt lördagsnöje, men för några blir shoppingen ett beroende och begär.

Allt vanligare

Vi har länge känt till shopoholic-människorna som handlar för förmögenheter och drar på sig jätteskulder. En annan företeelse som blir allt vanligare är ”shoppingbulimikerna”. De shoppar loss flera gånger i veckan och gör ständiga impulsköp. Bulimikern drabbas sedan av dåligt samvete och mår illa av att ha slösat bort så mycket pengar, vilket resulterar i att han/hon lämnar tillbaka inköpen och får en kick.

– När shoppingbulimikerna handlar påverkar det kroppen kemiskt, endorfiner och dopamin utsöndras och får dem att må toppen.

Känner sig ren

Du har säkert upplevt det själv när du gått ut och tröstshoppat de där Seven-jeansen som Elle rekommenderade. Skillnaden är att bulimikern strax drabbas av skuld och skam över sitt hetsbeteende. Han/hon lämnar tillbaka varorna och känner sig ”ren”, säger Bitten Jonsson, vd för Bitten Jonsson Center som behandlar olika typer av beroende.

– Shoppingbulimikern är ännu inte missbrukare som ruinerar både liv och ekonomi, utan snarare ”felbrukare” som tappar kontrollen tillfälligt och fixar till det.

Är det farligt att vara shoppingbulimiker?

– Ja, risken är att du tappar kontrollen och inte lämnar tillbaka. Jag har träffat många patienter som gått överstyr och blivit farliga både för sig själva och sin omgivning. De ljuger och manipulerar och blir ytterst självmordsbenägna.

– Dessutom ger detta dig inget friskt och berikande liv – tänk på all tid som går åt till handlande som inte leder dig någonstans.

Det är väldigt stora mörkertal kring hur många som är shoppingbulimiker, men man räknar med att 8–10 procent av befolkningen har någon form av shoppingproblem. Och det är långt ifrån bara kvinnor som drabbas.

– Vi glömmer lätt mäns byten av bilar, dvd-apparater och mobiler. De har samma shoppingsug och spenderar lika mycket pengar – men på machoprylar som lätt ses som ”investeringar”, säger Bitten Jonsson.

Varför blir man shoppingbulimiker?

– Vi lever i ett stressigt samhälle, är tomma, trötta och behöver näring. Det är lättare att gå ut och shoppa en ny tröja än att säga till en kompis: ”Gud vad folk var taskiga mot mig på jobbet, kan du hålla om mig en stund?” Och shopping kan på samma sätt som socker, spel och heroin vara beroendeframkallande hos vissa människor.

Är det farligt för mig att tröstshoppa nu?

– Nej, absolut inte. Att shoppa är härligt och jag brukar uppmana folk att göra det. Precis som ett glas vin inte är farligt för en icke-alkoholist är shopping inte farligt för vanligt folk.

Testa dig själv!

Så ser du att du är shoppingbulimiker

Linda Newnham