”Jag tar inte av prislappen längre”

RELATIONER

Hon handlar dyrt.

Hon handlar ofta.

Men varje månad lämnar hon också tillbaka varor för tusentals kronor.

Anna, 28, är ”shoppingbulimiker”.

Foto: Morgan Norman
Anna är en så kallad shopping-bulimiker. Hon shoppar loss för att sedan lämna tillbaka.

Experterna sätter likhetstecken mellan Annas beteende och bulimi. Anna shoppar för upp till 4 500 kronor i månaden, men sätter inte sin ekonomi på spel eftersom hon lämnar tillbaka en stor del av sina inköp.

– Mina vänner brukar säga att jag lämnar tillbaka 80 procent av det jag handlar, men så mycket är det inte, skrattar Anna. Det är naturligtvis olika, men 30–50 procent av mina inköp går jag säkert tillbaka med eftersom jag impulsshoppar så mycket, säger Anna.

Varför gör du det?

– Det är kul att shoppa. Själva shoppingen ger mig en kick, får mig att må bra.

Anna jobbar precis vid Stureplan i Stockholm, mitt i shoppingsmeten.

– Det blir många impulsköp för att jag inte har tid/lust att prova eller känna efter om jag faktiskt gillar varan. Billiga plagg från H&M orkar jag sällan gå tillbaka med, men dyrare saker ska kännas ultimata som ultimata köp för att jag ska behålla dem.

– Jag tar inte av prislappen längre i hopp om att jag ska använda något som jag inte gillar, det är bättre att ta tillbaka grejorna. Jag skäms inte för att returnera, varför ska jag göra det? Men det kan nog hända att jag gömmer mina inköp och ”portionerar ut” dem. Annars undrar folk om det verkligen är nödvändigt att köpa två par av samma svindyra boots i olika färger.

Testa dig själv!

Linda Newnham