Så får du mer tid för sex

4 experter ger sina bästa tips

1 av 2 | Foto: GETTY IMAGES
Under den del av livet som vi är mest sexuellt aktiva sammanfaller allting – karriär och småbarn. Sex tar tid och man måste kämpa för att hålla kvar attraktionen.
RELATIONER

Mer sex – det vill svenska män och kvinnor ha, avslöjar Aftonbladet Söndags nya undersökning.

Men hur får vi det sexliv vi drömmer om – när tiden inte räcker till?

Här ger Sveriges främsta sexexperter sina bästa råd.

Tantrasex. Erotisk massage. Nya vägen till superorgasm....

I tidningar, böcker och i tv, vimlar det av tips som kan ge oss ett ännu bättre sexliv.

Men det är inte eggande leksaker eller förslag på dyra massageoljor som folk vill ha. Högst upp på mångas önskelistor när det gäller sex står något helt annat, nämligen tid.

Vi kan konsten

Vi vet hur vi vill ha sex, kan egentligen konsten att njuta. Frågan är bara när man ska hinna.

För när vi äntligen dimper ner i dubbelsängen tillsammans med vår partner på kvällen är vi urtrötta. Efter en vanlig dags race mellan ”jobb- dagishämtning- fiskpinnemiddag- disk- tvätt- läxläsning- sena Rapport” är avancerat maratonsex inte det första vi tänker på när vi väl hamnar i säng. Några timmars sömn innan klockradion börjar tjuta prioriteras oftast högre. Vi är för trötta för att tända.

– Många skulle vilja ha sex oftare, men det är så mycket som ska rymmas i livet att man inte orkar, säger Olle Waller, sexupplysare i ”Fråga Olle” i Kanal 5.

Karriär och småbarn

– I den perioden i livet när vi är som mest sexaktiva sammanfaller allt: karriären och småbarn. Då väljer man nog hellre sömn än skumbad och champagne.

Enligt en undersökning bland Aftonbladets nätläsare på aftonbladet.se så vill både kvinnor och män ha mer sex. De flesta svenskar har sex en gång i veckan eller ännu mer sällan. Men 37 procent av både männen och kvinnorna vill älska tre gånger i veckan. Ännu fler (40 % av kvinnorna och 50 % av männen) vill ha sex varje dag – och gärna flera gånger.

Men om vi vet vad vi vill - varför har vi inte sex oftare?

– Det beror på att vi inte prioriterar våra relationer tillräckligt mycket. Vi prioriterar materiella saker istället, säger Aftonbladet Söndags sexolog Malena Ivarsson.

Rensa bort

– Tidsbrist kan göra att vi inte pratar ordentligt med varandra och det är förödande för sexlivet. Det är den djupa kommunikationen som leder till sex och sådana samtal behöver vi varje vecka för att rensa bort gammalt slagg och besvikelser.

”Samla pengar i en sexburk”

Olle Waller, sexupplysare i ”Fråga Olle”:

Foto: Björn Elgstrand

”Släpp kraven på hur sex ska vara”

Malena Ivarsson, sexolog i Aftonbladet Söndag:

Foto: Per Björn

”Lås in er och gör er onåbara”

Zai Gordon White, sexrådgivare, känd från ”Silikon”:

Foto: Mats Fogeman

”Sexretas tills ni inte står ut”

Erik Centerwall, sexupplysare hos RFSU:

Foto: Rolf Petterson

Helen Arkhem, Elin Jansdotter