Tjejernas uppror

Startar förening för att få in fler kvinnor i politiken

Foto: micke sörensen
”vi måste blir fler” Bara var tredje lokalpolitiker i topposition är en kvinna. Lillemor Gustafsson, 45, kristdemokrat i Karlstad, har tröttnat på mansdominansen i sitt parti. Nu ska 15 kd-kvinnor få kommunen att agera för ökad kvinnorepresentation.
RELATIONER

På högsta politiska nivå är kvinnorna nästan jämställda med männen.

Men i kommuner och landsting är bara var tredje ledande politiker kvinna.

Det visar Aftonbladets kartläggning.

Nästa lördag infaller internationella kvinnodagen. Då kan Sverige som vanligt ståta med ett av världens mest jämställda parlament.

Både i regering och i riksdag är drygt 45 procent kvinnor.

Kd-kvinnor tröttnar

Men i Sveriges lokala regeringar, kommun- och landstingsstyrelserna, är siffran 34,7 procent.

I det mest mansdominerade partiet, kristdemokraterna, har de kvinnliga politikerna börjat tröttna – tre av fyra ledande lokalpolitiker är män.

Förra helgen beslöt 15 politiskt aktiva kd-kvinnor i Karlstad att börja agera för ökad kvinnorepresentation. De bildade en värmländsk lokalavdelning till kd:s kvinnoförbund:

– Det räcker inte att partiets distriktsstyrelse säger att jämställdhet är viktigt. Det har inte fått genomslag, det är fortfarande män som får de tunga posterna, säger Lillemor Gustafsson, 45.

Hon sitter i Karlstads kommunfullmäktige och är ersättare i kommunstyrelsen. Det innebär att hon får hoppa in när den ordinarie, en man, är borta.

– Det finns en oro hos kvinnor som vill vara aktiva att de inte kommer att släppas fram, säger hon.

Samtliga partier har lägre andel kvinnor i kommun- och landstingsstyrelserna än i riksdagen.

”Starka kvinnor”

En vanlig förklaring från partierna är att förstanamnet på valsedlarna ofta är en man, och därefter är vartannat namn en kvinna. Om man då får ett, tre eller fem mandat blir männen automatiskt fler i fullmäktige och sedan även i kommunstyrelsen.

Alldeles för många gånger har Lillemor Gustafsson sett hur makten hamnar hos männen:

– Då är det så efter ett tag att männen har mer kompetens. Men inom kd finns kvinnor som känner sig kompetenta, bildade och starka.

”Vi måste bli fler”

Ser männen i partiet ner på er i dag?

– Det är klart att det är ett ifrågasättande av kvinnorna när de bara har var fjärde kommunstyrelseplats. Vi måste bli fler kvinnor på de tunga posterna, säger Lillemor Gustafsson.

Joachim Kerpner

ARTIKELN HANDLAR OM