”Nu vågar kvinnor tycka att deras män är tråkiga”

RELATIONER

Pernilla Wahlgren gör det. Tina Leijonberg gör det. Kjerstin Dellert gör det. Regina Lund gör det.

Väljer en yngre man, alltså. Och visar upp honom.

Foto: Per Björn
Eva Rusz Malmberg.

– Kändisarna har givetvis en stor betydelse som förebilder, säger Eva Rusz Malmberg.

Hon är terapeut och en av författarna bakom boken ”Den ultimata singelhandboken”, som kommer nu i vår.

Men hon ser tendensen även utanför den glittriga kändisvärlden.

– Förr var kvinnan beroende av en man på ett annat sätt. I dag vågar de säga: ”Jag tycker att min man är tråkig” och göra något åt det. En medelålders kvinna idag har ett helt annat dejtingsjälvförtroende än hon har haft tidigare. Hon har alla möjligheter att hålla sig i form, både i tanken och i kroppen.

– Dessutom finns det i dagens samhälle fler möjligheter att träffa andra människor. Till exempel på sajter på nätet. Kvinnorna idag har också ett självförtroende som gör att de inte ”behöver” nöja sig med ett samlag i veckan. En yngre man orkar ju mer.

Visa sig frigjord

– Jag har själv väninnor som valt yngre män och de säger att det är sexuellt mycket trevligare. Till skillnad från den äldre mannen behöver ju kvinnan inte heller riskera att hon inte får stånd. Hon kan ha sex obegränsat.

– Att ha en yngre man vid sin sida kan också vara ett sätt att visa att man är frigjord. ”Jag sätter mig över folks moraliska värderingar och gör som jag vill.”

Även för killarna kan det vara ”hett” att ha en äldre kvinna.

Orsaken här ligger i generationsfrågan, tror Eva Rusz Malmberg. Många män i den nya generationen såg sina mammor slänga bh:ar och kämpa för jämställdheten.

– Männen som är i trettioårsåldern idag har lärt sig att acceptera – ja till och med gilla, frigjorda kvinnor med starkt självförtroende.

Barn är det offer mannen kan få göra i ett sådant förhållande, menar Eva Rusz Malmberg. Ofta har kvinnan redan barn sedan tidigare. Om mannen vill ha egna barn kan det bli en fråga som avgör förhållandets framtid.

Bättre sex och roligare vardag. Allt fler kvinnor väljer bort de ”trista” äldre männen och satsar på förhållanden med yngre män. – En medelålders kvinna i dag har ett helt annat dejtingsjälvförtroende, säger terapeuten Eva Rusz Malmberg.   Terapeuten:

Ulrika Svensson