Bröstopererade begår oftare självmord

Psykiska problem bakom ingrepp visar studie

RELATIONER

Kvinnor som opereras för att få större bröst löper tre gånger högre risk än andra kvinnor att begå självmord, visar en ny studie.

Olof Nyrén, professor i epidemiologi vid Karolinska institutet och den som lett forskargruppen, säger att det finns kvinnor som inte vill förändra sin kropp av "vanliga" skäl, utan att det är psykiatriska tillstånd som ligger bakom.

– Det kan handla om en rubbad kroppsuppfattning, men även om depressioner, säger han.

Olof Nyrén säger att undersökningens resultat skulle kunna gälla alla typer av skönhetsoperationer.

– Det gäller all kirurgi där man vill förändra kroppen. Det kan gälla både näsor och öron.

Olof Nyrén tror att antalet självmord hade varit betydligt fler om läkarna inte redan i dag var duktiga på att upptäcka fall där psykiska faktorer ligger bakom önskan om en operation.

– Jag tror alla plastikkirurger pratar med sina patienter och försöker göra en bedömning. Vid minsta tveksamhet konsulteras en psykolog eller psykiater, säger han.

15 kvinnor begick självmord

Undersökningen visade att femton av kvinnorna i den undersökta gruppen tog sina liv, jämfört med fem kvinnor i en motsvarande grupp som inte förstorat brösten.

Enligt Olof Nyrén skulle en undersökning gjord på män som skönhetsopererat sig troligen också komma fram till att antalet självmordsfall ökar.

– En felaktig kroppsuppfattning är lika vanlig hos män som hos kvinnor. Möjligen bör man vara extra vaksam hos män eftersom det är så få män som opererar sig, de avvikande personerna kan vara fler bland männen.

Ökad risk för lungcancer

Studien visar också att dödligheten i lungcancer och livmodercancer var större i gruppen bröstopererade kvinnor.

– Amerikanska data har tidigare visat att den här gruppen kvinnor röker mer och har fler sexpartners än andra kvinnor. Båda sjukdomarna är associerade med rökning och många olika sexpartners ökar även risken för cervixcancer, säger Olof Nyrén, professor i emidemiologi vid Karolinska institutet, som lett studien.

Den svensk-holländsk forskargrupp som gjort undersökningen har studerat 3500 kvinnor som fick sina bröst opererade mellan 1965 och 1993.

Undersökningen baserar sig enbart på kvinnor som opererat sig i den offentliga vården eftersom det är där det finns register över operationer.

Resultatet publiceras i dagens nummer av den medicinska tidskriften British Medical Journal.

Frida Johansson

ARTIKELN HANDLAR OM