Glada 80-talet är tillbaka

1 av 4 | Foto: JACK DABAGHIAN/REUTERS
SMINKCHOCK John Galliano hos Dior lägger minst lika mycket möda på sminket som på kläderna. Provokativt färgglatt och utmanande.
RELATIONER

PARIS

Har du gamla lik i garderoben?

Ingen fara. Till hösten får de chansen till ett nytt liv. Om modeskaparna i Paris får bestämma kommer vi att klä oss i åttiotals-anda, men slipper pinsamma detaljer.

Nu har den efterlängtade våren kommit till Paris. Fast på visningspodiet blåser redan höstvindar. Pret a porter-veckan invigdes i går med ganska roliga och förvånansvärt användbara kollektioner.

Gamla favoriter

Höstmodet påminner om 80-talet, visst, men det är inte en fråga om kloning. Det känns som om designerna hittat sina före detta favoritplagg, dissekerat och sedan vidareutvecklat dem. Dåtidens plågsamma axelvaddar slipper vi.

Att åttiotalet är i ropet märktes även på stjärndesignerna Marithé och François Girbauds be-jublade comeback. Med fräcka, bulliga jeans, sköna kavajer och hängselklänning i ny tappning.

Porr-inspirerat

Däremot verkar John Galliano hos Dior inte ta någon som helst hänsyn till bekvämligheten. Hans heta höstvisning var i stället provokativt färgglad och avklädd. En del idéer lär herr Galliano fått från besök i en porrbutik.

Katrin Jakobsen

ARTIKELN HANDLAR OM