”Vi har gjort upp om Tabubesöket”

Björn Rosengrens exfru berättar om skilsmässan

1 av 2 | Foto: MATS RAMKVIST
BRYTER TYSTNADEN "Björn och jag hade kommit överens om att inte uttala oss om skilsmässan i media. Men när han avgick som näringsminister och anförde familjen som skäl till det och att han tidigare hade jobbat bort ett äktenskap kunde jag inte sitta tyst", säger Agneta Rosengren.
RELATIONER

Nu berättar Björn Rosengrens exhustru Agneta om varför de skilde sig.

- Anledningen till skilsmässan var inte att han arbetade för mycket. Den hade helt andra skäl, säger hon i senaste numret av Tara.

När det stormade som värst tog hon hjälp av en psykolog för att ta sig ur sorgen. Vännerna och dagboksanteckningarna var också ett välbehövligt stöd.

- Jag gjorde små anteckningar om hur jag mådde i min agenda och sedan kunde jag gå tillbaka och läsa, berättar hon för Tara.

Agneta Rosengren stod bakom sin make, lojal och trofast. När hans besök på stripklubben Tabu ledde till saftiga rubriker yppade hon inte ett ord i media.

- Det där med Tabubesöket gjorde vi upp hemma, säger hon till Tara.

När han 1996 utsågs till landshövding i Norrbotten tog hon tjänstledigt, packade flyttlådorna och följde med. Under sin makes politiska karriär höll hon sig ständigt i bakgrunden.

- Jag har stått tillbaka en del för honom. Men ångra sig kan man inte göra. Då blir man bara bitter, säger hon till Tara.

Gifta i 35 år

De var gifta i 35 år. I slutet av 90-talet gick det inte längre att dölja det krackelerande privatlivet. När det blev känt att den dåvarande näringsministern skulle skilja sig steg Björn Rosengren fram i rampljuset och berättade att han hade offrat familjen för arbetet. Sedan hoppade han av sin ministerpost.

Då tog Agneta Rosengren bladet från munnen.

”Kunde inte sitta tyst”

- Björn och jag hade kommit överens om att inte uttala oss om skilsmässan i media. Men när han avgick som näringsminister och anförde familjen som skäl till det och att han tidigare hade jobbat bort ett äktenskap kunde jag inte sitta tyst, säger Agneta Rosengren till Tara.

Trots att det i dag är mer än

två år sedan skilsmässopapperen skrevs på är bodelningen ännu inte avslutad.

- Bodelningen tar sin tid. Vem ska ha vad?

Anna Bengtsson