Gymbulimi - nya kvinnosjukdomen

En tredjedel som vårdas för ätstörningar är över 30 år

RELATIONER

LONDON

Allt fler kvinnor riskerar att drabbas av en ny form av ätstörning - gymbulimi.

Och det är inte tonårstjejer utan kvinnor i 30- och 40-årsåldern.

Kvinnor som aldrig haft en ätstörning blir besatta av att träna bort varje kalori de stoppat i sig.

Foto: eyewire
besatt av träning Gymbulimi är beroendeframkallande och minst lika farligt som anorexi eller bulimi. Kvinnan på bilden har ingenting med artikeln att göra.

Tidigare var det framför allt tonåringar som drabbades av ätstörningar. Nu är det vuxna kvinnor med familj och jobb eller karriär.

Kvinnor som aldrig tidigare haft vare sig bulimi eller anorexi och som har fått både ett och två barn drabbas.

Doktor Edward Cumella, forskningsansvarig på ett ätstörningscenter i Arizona, USA, berättar i tidningen The Sunday Times att över en tredjedel av patienterna som nu tas in är över 30.

Ofta är anledningen en underliggande rädsla att bli gammal. Genom att träna överdrivet och äta nyttigt så tror de som drabbas undermedvetet att de kan stoppa åldrandet.

Plötsliga problem

Den utlösande faktorn kan ofta vara skilsmässa eller separation, en förälders död eller att barnen flyttar hemifrån.

Kvinnor som aldrig tidigare haft några ätstörningar får plötsligt allvarliga problem med sin syn på kroppen. Men även kvinnor i lyckliga förhållanden kan drabbas. Man börjar gå på ett gym för att "komma i form". Plötsligt är de tre passen i veckan ett pass om dagen.

En euforisk känsla börjar komma när man tränar och efter ett tag så tar man inte bara ett träningspass per dag utan kör flera. Ett före jobbet. Ett på lunchen och kanske ett innan man hämtar ungarna på dagis eller åker hem.

Och sedan är man inne i det. Gymbulimi eller träningsbulimi är beroendeframkallande. Och minst lika farligt som anorexi eller bulimi.

I stället för att kräkas, använda laxermedel eller svälta sig så tränar gymbulimikerna bort varenda kalori de fått i sig.

De drabbade tror att de är vältränade och i form. Men de kan ha fått hjärtproblem, ledproblem och ändrad hjärtrytm. Allt kan leda till en för tidig död.

Varningssignalerna

Ulrika Häggroth