Män vill prata - kvinnor ha sex

Ombytta roller - män vänstrar för förståelse

RELATIONER

LONDON

Otroheten har förändrats.

Nu är det ombytta roller som gäller.

Män vänstrar för förståelse och kramar - kvinnor för sex.

Foto: ANDREAS LUNDBERG
SNABB PASSION PÅ JOBBET Enligt en ny amerikansk bok har kvinnor och män bytt roller vid otrohet. Nu är det männen som söker förståelse och närhet. Kvinnorna vänstrar för att de vill ha bra sex och känna sig attraktiva.

Tidigare brukade män vara otrogna för att få sex (under ursäkten att deras fruar inte förstod dem). Men inte längre, enligt en ny amerikansk bok: "Not just friends" av Shirley Glass.

Hon har kommit till slutsatsen att kvinnor har övertagit den typiskt manliga rollen när det gäller otrohet efter att ha intervjuat både äktenskapsrådgivare och otrogna par.

Män som kommer in i 30- och 40-årsåldern börjar söka efter mer i livet än jobb och stress. De känner att livet är kort och söker efter mer emotionell närhet. Deras kvinnliga partner har fullt upp med annat som barn och karriär och har inte tid att lyssna på sina män längre, vilket tidigare generationer kvinnor gjorde.

Därför söker sig många otrogna män till andra kvinnor, främst på arbetsplatsen, för att få någon som lyssnar på dem och som är förstående - och kramar dem. De får känslomässig intimitet.

Kvinnor som vänstrar gör det däremot för att få bra sex, känna sig attraktiva och komma bort från vardagens jobb, dagishämtning och smutstvätt.

Otrogna med kolleger

Enligt en äktenskapsrådgivare som är med i boken så har pendeln svängt:

- Tidigare var det män som var macho och bara ute efter sex, nu beter sig kvinnor på samma sätt, berättar doktor Bonnie Eaker Weil.

Enligt Glass undersökning var 62 procent av de otrogna männen och 46 procent av de otrogna kvinnorna otrogna på sina arbetsplatser. Kanske främst för att det är lättast att träffa någon där. Så har det även varit tidigare.

Den traditionella affären involverade tidigare en man med makt som var attraherad av en kvinna i en lägre position (chefen som har en affär med sin sekreterare). Ibland ledde affären till ett riktigt förhållande men oftast ville männen bara ha lite variation i sexlivet med sin fru.

- Nu när kvinnor och män är mer jämlika på arbetsplatsen så börjar relationen med respekt och vänskapen kan lätt övergå i emotionell närhet, säger Shirley Glass i Sunday Times.

Efter en snabb passion kan både män och kvinnor gå tillbaka till sina partner.

Fast där kvarstår de gamla rollerna. Männen vill oftast inte lämna sina partner för sitt "vänsterprassel" medan många kvinnor använder sin otrohet för att komma ur sitt förhållande. Anledningen är oftast att männen inte är lika förlåtande när det gäller otrohet som kvinnor.

Anne, 39: Sex var som ett rus – fantastiskt

Ulrika Häggroth

ARTIKELN HANDLAR OM