Kvinnor - ni riskerar bli våldtagna i taxin

Polisen varnar för att ta taxi direkt från gatan

1 av 2 | Foto: Björn Elgstrand
MÅNGA SEXBROTT Nu varnar polisen kvinnor för att vinka till sig taxi på gatan. "Jag är överraskad över hur många sexbrott som uppges ha begåtts i vanliga taxibilar", säger Jan-Eric Ahlskog.
RELATIONER

Kvinnor bör inte ta taxi direkt på gatan.

Det varnar polisen för efter ett stort antal anmälda sexbrott i Stockholm.

- Förvånansvärt många övergrepp har skett i vanliga taxibilar, säger kriminalinspektör Jan-Eric Ahlskog.

Alla känner till farorna med att åka svarttaxi. Men att det kan vara farligt för kvinnor att ta en "riktig" taxi ute på gatan är mindre känt.

- Jag är överraskad över hur många sexbrott som uppges ha begåtts i vanliga taxibilar, säger Jan-Eric Ahlskog.

Han är kriminalinspektör vid Rikskriminalens Viclas-enhet (Violent Crime Linkage Analysis System). Enhetens uppgift är att lösa olösta fall av dödligt våld och sexualbrott.

I det arbetet har han stött på elva anmälningar som rör våldtäkter och våldtäktsförsök i vanliga taxibilar i Stockholm.

"Ring växeln i stället"

I kvällens Efterlyst i TV 3 avråder han kvinnor från att vinka till sig en taxi ute på gatan.

- Det är bättre om de i stället ringer en taxiväxel, får körningen loggad och uppger ett beställarnamn som chauffören ska kunna när han hämtar dem, säger han.

Det rådet får stöd i en studie från förra året. Enligt Anders Östlund vid Stockholmspolisens analys- och statistikkontor anmäldes 16 sexbrott i vanliga taxibilar bara under förra sommaren.

- Majoriteten var fråga om sexuellt ofredande eller blottande. Men två anmälningar rörde fullbordad våldtäkt och försök till våldtäkt, säger han.

Enligt honom kan antalet begångna brott vara dubbelt så stort som antalet anmälda eftersom mörkertalet alltid är stort när det gäller olika typer av sexbrott.

Lagen räcker inte till

På Svenska taxiförbundet är man medveten om problematiken. Enligt informationschef Gustaf Holgersson är problemet med kriminellt belastade taxichaufförer svårt att komma runt med dagens lagstiftning.

- När en åkare anställer förare begär han att de ska ta med sig utdrag från brotts- och belastningsregistret. Men eftersom det inte framgår hur många sidor utdraget är på kan föraren ta med sig bara första sidan, där namn och adress står, och lugnt hävda att han är ostraffad, säger han.

Fotnot: Efterlyst sänds i TV 3 21.00 i kväll.

Olle Castelius

ARTIKELN HANDLAR OM