Malena: Det kan väcka känslor av övergivenhet

RELATIONER

Sitter din partner som klistrad framför datorn?

Du är inte ensam om att känna dig utanför.

– Det här är det problem som ökar mest, säger Malena Ivarsson, sexolog.

Foto: Per Björn
Sexologen Malena Ivarsson.

Datorer blir ett allt vanligare inslag i våra hem – och i våra relationer.

Malena Ivarsson svarar varje vecka på läsarfrågor i Aftonbladet Söndag. Mest ökar frågor från läsare som känner sig övergivna när deras partner sitter uppkopplade för jämnan.

– Det kan väcka känslor av övergivenhet, säger Malena Ivarsson.

Diskutera med varandra

Känslan kan bli värre för personer som redan har ett stort behov av uppmärksamhet, eller som tidigare i livet känt sig övergivna, till exempel haft en frånvarande far.

Vad det än beror på ska man ta känslan på allvar och helst ta upp och diskutera den med sin partner, anser Malena Ivarsson.

Surfande på datorn upplevs ofta värre än när ens partner är uppslukad av en bok eller ett radioprogram.

– Datorn är mycket krävande, inga andra sysselsättningar tillåts samtidigt. Du måste sitta med näsan framför apparaten och det är ofta mörkt runtomkring, säger Malena Ivarsson.

Påminner om hypnos

Datorn kan ge en pseudokänsla av att man har full koll och gör någonting, när det i själva verket är en passiv eller till och med invaderande sysselsättning, anser Malena Ivarsson.

– Det kan påminna lite om hypnos.

Hennes erfarenhet är att män oftare blir datorfixerade än kvinnor. Män är ofta mer intresserade av nya kommunikationssätt och mer benägna att hamna i beroenden.

– Men det finns kvinnor som måste kolla sina mejl hela tiden och chatta, vilket kan vara ett sätt att känna sig beundrad och omtyckt, säger Malena Ivarsson.

Mejla in

Heléne Almqvist