Klara, färdiga, träffas!

Söndags reportertestar speed-dejting – 20 män på 40 minuter

1 av 5 | Foto: Magnus Sandberg
Söndags reporter Ulrika Svensson pepprar sin speed-dejt Stefan Ekelund med frågor.
RELATIONER

Succé i USA, på samma väg här i Sverige. Idén: Du har två minuter på dig att lära känna din dejt. Sedan är det dags för en ny.

Kanske festens säkraste isbrytare – men hinner man verkligen få napp?

Aftonbladet Söndags reporter slängde sig rätt ut i speed-dejting träsket.

Två minuter.

På den korta tiden HINNER man ju bara inte göra bort sig.

Tror jag. Jag har fel. Under min första speed-dejting lyckas jag faktiskt med detta konststycke. Efter bara trettio sekunder reser sig den, till vardags restauranganställde, trettioårige mannen som sitter mitt emot mig och säger:

– Trevligt-att-träffas, tack-och-hej! och försvinner till den mycket sötare tjejen som sitter bredvid mig.

Attans.

Tröst är att denna incident inte ska hinna hända. I speed-dejting ska ALLA prata med ALLA. I gengäld pratar man som sagt bara i två minuter.

Konceptet är enkelt: Ett långbord. På ena sidan 10 till 20 killar, på andra sidan lika många tjejer.

Under två minuter pepprar man varandra med frågor och när klockan ringer är dejten slut. Då flyttar sig alla killar ett steg till höger och plötsligt sitter du mitt emot en ny person.

– Det går väldigt snabbt, säger Stefan Ekelund som själv har testat speed-dejting flera gånger. Först ska du presentera dig och berätta hur gammal du är – och redan där har det gått en halv minut.

Jag träffar Stefan, som arbetar som säljare på ett it-företag till vardags, en torsdagskväll då sajten Love Search håller en av sina klubbkvällar, Love lounge, på en krog i Stockholm. Medlemmarna minglar, äter lite, spanar på vilka som är här. För många är speed-dejtingen kvällens höjdpunkt.

Jörgen, en av killarna på speed-dejtingen förklarar varför:

– Även om du kommer hit, på en singelkväll, så kommer du med dina kompisar och när kvällen har gått så har du bara pratat med dem hela kvällen. Med speed-dejting så måste du prata med andra som du inte känner.

Det börjar dra ihop sig. Bord ställs ihop till långbord, papper och pennor delas ut.

– Ojoj, tror du att man MÅSTE prata med någon? frågar tjejen som jag hamnar bredvid, nervöst. Eller är det dom som ska prata?

Hon behöver inte oroa sig. Så fort alla satt sig och klockan ringer för start bryter ett öronbedövande sorl ut i rummet och alla börjar prata med varandra. Samtalen är lättsamma – och Stefan har alldeles rätt. Två minuter går försvinnande snabbt.

– Den senaste plattan jag lyssnade på? Black Sabbath, säger Lennart som är min första snabba dejt.

Knappt hinner han avsluta förrän klockan ringer. Nästa person ut är Pär.

– Jag är ärlig, snäll och spontan, säger han när jag ber honom beskriva sig själv.

Plingpling, klockan ringer och det är tack och hej för Pär. Dags för en träff med Per med E. Och efter det pratar jag med Bo. Och efter det Patrik. Peter. Fredrik.

De flesta dejterna är lättsamma, men vissa är mer? målinriktade.

– Kan jag få ditt mobilnummer? Och hur vill du att den mannen som du vill dela resten av livet ska vara? undrar en av de ambitiösare männen.

Efter drygt fyrtio minuter är speed-dejtingsejouren över och folk går till baren för att möta upp. Jag träffar Anne Källberg som, liksom jag, testat speed–dejting för första gången.

– Mina barn såg det på tv och sade: ”Mamma, du bara MÅSTE testa det här.” Jag var nervös innan men sedan tyckte jag att det var roligt. Jag kommer nog att prova igen.

– Men jag träffade inte någon som jag vill träffa igen?

Det har däremot Stefan Ekelund gjort.

– Jag har varit på dejt med någon som jag träffade under speed-dejting. Men det blev ingen utveckling av det.

Kan man träffa den man ska gifta sig med här på en speed-dejting?

– Om du gör det tillräckligt många gånger, säger Stefan och skrattar. Du får en exponering som du inte kan jämföra med någon annanstans, inte ens på privata fester. Här får du också lite mer än bara utseendet. Du får lite av den andres personlighet och attityd.

Hjälp, jag har fått tunghäfta!

Svårt att komma på vad du ska fråga din supersnabba speed-dejt?

Här är några tips:

Speed-dejting – så funkar det

Så här gör du:

Ulrika Svensson