Förföljd av en galning

Mannen tror att han och Petra Nordlund, 33, är ett par. Om hon har sex med andra män hotar han attskära halsen av henne.Tv-stjärnan är en av många som råkat ut för en stalker – kändisarnas värsta skräck.

Foto: Hanna Teleman
Från rättegången mot mannen som förföljt och mordhotat TV4:s Petra Nordlund. Här får hon stöd av sina kollegor Fredrik Belfrage, Bengt Magnusson och Lasse Bengtsson.
RELATIONER

 Nyligen skulle rättegången hållas i Stockholms tingsrätt. En man från norra Sverige stod åtalad för att ha hotat TV4:s populära nyhetsankare Petra Nordlund. Men han dök inte upp och rättegången är nu skjuten på framtiden.

Mannen tror att han har ett förhållande med tv-stjärnan och har skickat mejl till henne där han framför grova hot.

Han gillar inte att Erik Arnér, kollega i TV4:s morgonsoffa, i tv-rutan har rört vid Petra Nordlund. Om det upprepas skriver mannen att ”blod kommer att rinna”.

Läget blev så pressat att Petra Nordlund i somras ställde in ett framträdande i Boden där hon brukar delta varje år. Mannen står nu åtalad vid Stockholms tingsrätt. Nordlund har krävt skadestånd på 55 000 kronor.

Polisen kan bevisa att hoten skickats från mannens e-post-adress, men han hävdat att någon annan använt hans dator.

– Jag får svårt att koncentrera mig. Det är otäckt, mannen verkar ju galen, har Petra Nordlund tidigare sagt till Aftonbladet.

Förra Teliachefen Marianne Nivert, artisten Martin Stenmarck och golfproffset Annika Sörenstam är andra som varit jagade av galna fans.

Människor som förföljer kändisar kallas stalkers och utvecklar en närmast tvångsmässig fascination.

– De fantiserar om att de är en del av kändisens liv och tror att han eller hon vill ha kontakt. De kan inte läsa av sociala signaler och förstår inte att motparten är besvärad, säger Marianne Kristiansson, överläkare i rättspsykiatri.

Kurt Selling, manager åt artisten Martin Stenmarck, tar emot omkring 100 beundrarbrev varje månad. Cirka 80 procent kommer från unga tjejer. Mellan 50 och 100 per år är så grova att han inte vågar visa dem för sin uppdragsgivare.

– Det är tjejer som skriver groteska saker som ”fimpa din flickvän, annars gör jag det”. Många brev innehåller också grova sexanspelningar. Martin är en snygg kille – och det får han lida för.

Frågan är om stalkerfenomenet blivit vanligare i takt med att kändisjournalistiken fått större utrymme. Marianne Kristiansson har inga siffror som stöder den tesen – men vågar sig på en gissning:

– I dag finns ju en väldig fixering kring kända personer som kanske inte fanns för 20 år sedan. Man skulle kunna tänka sig att den allmänna atmosfären i samhället kan inbjuda till att det blir vanligare.

Stalkers är ofta tillbakadragna, ensamma och pedantiska. Många var outsiders redan som barn.

– De har haft svårt att få kompisar och det finns en kraftig överrepresentation av mobbning i den här gruppen, säger Marianne Kristiansson.

I grunden handlar stalking om en personlighetsstörning. En sådan är mycket svår att behandla. Det tar lång tid, kräver ett pedagogiskt tillvägagångssätt och eventuellt också medicinering.

– De här personerna är ganska känsliga för att allting ska vara rätt och riktigt. Därför kan man förklara för dem att deras beteende orsakar problem och att man måste göra någonting åt det. Är tvångsmässigheten väldigt uttalad måste man, som jag ser det, parallellt rikta in sig på läkemedelsbehandling, säger Marianne Kristiansson.

Sannolikheten att en stalker som dömts till fängelse och släpps utan behandling återfaller i brott är mycket hög.

– Beteendet försvinner inte för att de sitter inlåsta men med en behandlingsplan är utsikterna goda. Sådana här personer brukar inte vara kriminella i övrigt.

Andreas Utterström

ARTIKELN HANDLAR OM