Manlig svettdoft får kvinnor på bättre humör

RELATIONER

Amerikanska forskare smörjde in manssvett på kvinnors överläppar.

– Till vår stora överaskning rapporterade kvinnorna att de kände sig mindre stressade och mer avslappnade av doften, säger en av forskarna, Charles J. Wysocki.

Foto: andré DE LOISTED
felsatsning. Det gäller att undvika deon om man vill få kvinnor att känna sig lugna och trygga.

18 kvinnor mellan 25 och 45 år fick sin överläpp insmörjd med manssvett – utan att veta om det.

Kvinnorna trodde att de var med i försök som handlade om parfym, alkohol eller golvvax.

Sex timmar efter insmörjningen frågade forskarna hur kvinnorna mådde.

– Till vår stora överaskning rapporterade kvinnorna att de kände sig mindre stressade och mer avslappnade av doften, säger Charles J. Wysocki, till AP.

Ingen ökad sexlust

Det är på University of Philadelphia i USA som en grupp forskare har genomfört undersökningen. Charles J. Wysocki säger att det länge varit känt att en kvinnas feromoner kan påverka en annan kvinnas menstruationscykel.

– Dessa resultat är de första som dokumenterar att manliga feromoner också kan ha en effekt på kvinnors humör, säger han.

Och menar att detta kan peka mot en ”kemisk kommunikation” mellan könen som får män och kvinnor att tajma lusten till reproduktion via det undermedvetna.

Men några tecken på att kvinnornas sexlust ökade av svettdoften fanns inte.

– Studien gjordes i en steril miljö, så det är inte så konstigt att kvinnorna inte tänkte på sex, säger Charles J. Wysocki.

Ska testa män också

Nu letar forskarna efter vilka ämnen i svetten som utlöser reaktionen hos kvinnorna. Om de lyckas hitta vilka ämnen det är, hoppas de kunna använda dem för att stimulera ägglossning, lindra pms och hjälpa kvinnor slappna av i en stressig vardag.

Forskarna ska också testa motsatsen; hur män reagerar på att ha kvinnors svett på överläppen.

Peter Löwendahl-Nyrén