”Skriva är bättre än psykoanalys”

Anders Paulrud berättar om tillfälligheter som kan avgöra livet

RELATIONER

Egentligen är det hisnande.

Du fattar ett beslut i hastigt mod – och plötsligt tar hela ditt liv en helt annorlunda vändning.

Anders Paulruds nya roman ”Ett ögonblicks verk” är en fängslande skildring av tillfälligheternas spel.

Foto: SARA RINGSTRÖM
FJÄRDE ROMANEN – Jag skriver i stället för att gå i psykoanalys, säger Anders Paulrud, kulturredaktör på Aftonbladet och aktuell med sin fjärde roman ”Ett ögonblicks verk”, som är vald till Månadens Bok i maj.

Boken handlar om Axel, som växer upp i Karlskrona på 30-talet. När hans far dör bestämmer han sig för att emigrera till Amerika.

Men han vågar inte.

Han kommer så långt som till Köpenhamn och där blir han kvar. Han hyr ett rum hos en tio år äldre kvinna, Line, som han blir förälskad i och stannar hos. Inte ens den tyska ockupationen och Axels internering i koncentrationsläger kan skilja dem åt.

– Jag tar lite här och lite där. Ur mitt eget liv och min omgivnings. Jag hade släktingar som skulle flytta till USA vid sekelskiftet. Men det var ett för stort steg. Dom fastnade i Köpenhamn och startade ett skrädderi för ridkläder. Och min pappa hade en kusin som var polis i Köpenhamn och som skickades till koncentrationsläger. Det blev många poliser i Danmark under andra världskriget.

Reser bort och skriver

Men det finns ytterligare en anledning till att så mycket av handlingen kom att utspelas i den danska huvudstaden.

– Det var så lockande att vistas där under en längre tid och bedriva research. Vad kostade till exempel en bussbiljett på 30- och 40-talen? Jag hade turen att hitta en guidebok från 1934, som var till stor hjälp på många sätt.

– Det är kul att tänka ut en bok, kul att ha den gående. Men det är ingen njutning i att sitta och skriva. Man blir rastlös, röker för mycket och får handsvett. Jag hörde en gång en afrikansk författare säga: Det är lätt att skriva en roman. Men svårt att skriva en bra. Svårt att komma åt den flämtande lågan. Precis så är det.

– Dessutom kan jag inte sitta hemma och skriva. Den här romanen har jag skrivit i Paris och i Indien. Först skriver jag för hand, sen för jag över texten till en dator. Tre år har det tagit – men med jättepauser för mitt vanliga jobb.

Anders Paulrud är kulturredaktör på Aftonbladet. Efter drygt tjugo år i mediebranschen kan han sitt hantverk men det krävdes en rejäl puff från en förläggare innan han vågade sig på sin första roman ”Det regnar i Wimbledon”.

Första året på barnhem

Nästa bok, den självbiografiska ”Amamamor”, skrev han för att förstå varför han som nyfödd skildes från sin mor och adopterades bort. Sitt första levnadsår bodde han på barnhem. Därefter fick han flytta till sina nya föräldrar, pappan var SJ-konduktör och mamman hemmafru.

– De gav mig en trygg och hyfsat lycklig uppväxt. Det var först efter deras död som jag letade reda på min biologiska mor och träffade henne. Hon berättade att hon som tonåring arbetat som hushållerska i en fin skånsk familj, där fadern i familjen gjort henne med barn. I alla år hade hon tänkt på mig oavbrutet. Men omgivningen hade tvingat henne att lämna bort mig. Hon ansågs inte klara av att ensam uppfostra ett barn. Hon var för fattig och hade det svårt.

Anders Paulrud beskriver deras möte som lite overkligt.

– Det innebar att jag slapp ifrån den där gnagande känslan av att ständigt fundera över min biologiska mor. Men det blev ingen storslagen bekräftelse av mig själv, ingen gigantisk sanktion.

Även i hans nya roman ”Ett ögonblicks verk” har kvinnorna framträdande roller. De står för modet, styrkan och kärleken. Anders Paulruds porträtt av dem är ömsinta och fyllda av värme och uppskattning.

– Jag gillar kvinnor. Jag är inte rädd för dem.

Ingalill Mosanders boktips

Lång men rolig Pulitzer-vinnare

Pocket

Kavalier & Clays fantastiska äventyr

av Michael Chabon

Månpocket

Cirka 64 kr

Översättning: Einar Heckscher

Rätt att hjälpa en anhörig att dö?

Roman

Nåd

av Linn Ullmann

Norstedts

Cirka 206 kr

Översättning: Åsa Lantz

Underbar Slas-bok om 50-talets Paris

Pocket

Efter oss syndafloden

av Stig Claesson

BonnierPocket

Cirka 55 kr

Praktbok för den Medelhavs-sugne

Resor

Korsika och Sardinien

av Siv & Key

L Nilson

Prisma

Cirka 320 kr

Recept på små spanska godsaker

Mat

Tapas

av Margareta Schildt-Landgren och Anette Odelberg

Kakao förlag

Cirka 212 kr

Ingalill Mosander