Sexmobbaren går kvar i hennes skola

Anna tvingas möta honom varje dag

RELATIONER

Anna, 16, utsattes för flera sexövergrepp av en äldre pojke.

Nu tvingas hon möta honom i skolan - varje dag.

- Det är jobbigt, det går inte att beskriva, säger hon.

Foto: LARS ROSENGREN
SLIPPER INTE PLÅGOANDARNA 17-åringen drog in Anna på toaletten och försökte tvinga henne att utföra oralsex. Han blev dömd till vård, men går kvar i samma skola. Dessutom fortsätter hans kompisar med trakasserierna. - De skriker att jag är äcklig och ful och en hora, berättar Anna.

Annas första termin på gymnasieskolan i Stockholmstrakten blev en mardröm.

En 17-årig pojke föste in henne på toaletten, tog fram sitt könsorgan och försökte tvinga henne att utföra oralsex. Det hände tre gånger på två dagar. Andra gånger tafsade han eller sparkade på henne.

Till slut gick Anna till polisen. 17-åringen försökte med hot att få henne att ångra sin anmälan.

- När det var som värst satt jag och grät och tänkte att det var lättast att ta tillbaka anmälan. Jag var hemma från skolan i två veckor, berättar Anna.

Dömd till vård

Men polisen tog anmälan på allvar och 17-åringen dömdes för sexuellt ofredande, olaga frihetsberövande, ofredande och övergrepp i rättssak.

Rättegångarna var plågsamma för Anna.

I en paus såg pojken på henne och formade handen som en pistol.

Men trots domen slipper hon inte sin plågoande. Han dömdes till vård inom socialtjänsten, vilket i 17-åringens fall innebär tio möten med socialtjänsten då man diskuterar kriminalitet och "sociala färdigheter".

- Vi ser varandra i skolan varje dag. Min lärare och polisen pratar om att jag kanske skulle byta skola. Men det är ju han som borde byta skola, det är han som har gjort något.

Hon tycker att skolan inte har gjort tillräckligt. Dessutom har 17-åringens killkompisar fortsatt trakasserierna.

- De skriker att jag är äcklig och ful och en hora när jag går förbi. De skriker åt mig i skolcafeterian så att alla som sitter där hör, berättar Anna.

- Då går jag hem. Jag missar många lektioner.

Flera flickor är rädda

Anna vill inte gå till och från skolan själv utan åker moped eller får skjuts. Enligt henne är flera tjejer på skolan rädda för 17-åringen. Han har varit misstänkt för sexbrott mot andra flickor, men utredningarna har lagts ned.

- Vi har jobbat oerhört mycket med det här fallet. För oss är det viktigast att flickan känner sig trygg, säger rektorn på skolan.

Är det lämpligt att pojken går kvar på skolan?

- Nej, det kanske det inte är. Men vi arbetar med fallet, det handlar om utskrivning eller avstängning. Vad gäller brotten så gör vi bedömningen att pojken inte gör om dem.

Anna heter i verkligheten något annat.

Andreas Harne