Ingen kritik mot polisen för bristande jakt på sexköpare

Överåklagare: Polis och åklagare i Norrbotten har inte varit för passiv

RELATIONER

LULEÅ (TT)

Uppgifterna om att ryska prostituerade utnyttjas av norrbottniska män är för vaga.

Därför var det rätt av polis och åklagare i Norrbotten att inte inleda förundersökningar. Det konstaterar överåklagaren Peter Hertting i Umeå.

Kriminalpolisen i Norrbotten har kritiserats av rikskriminalpolisen. Enligt rikskriminalen är polisen i Norrbotten för passiv när det gäller att avslöja sexbrott som har med ryska prostituerade att göra.

Överåklagare Peter Hertting har i en internutredning granskat om polis och åklagare i Norrbotten agerat på rätt sätt.

- I vår granskning konstaterar vi att polis och åklagare i Norrbotten gjorde helt rätt när man beslöt att lägga ned förundersökningen, säger Hertting till Norrbottens-Kuriren.

- Det har cirkulerat många uppgifter i media om ryska prostituerade som passerat gränsen mellan Sverige och Finland. Men det vi hittat är ryska prostituerade som rört sig mellan Finland och Ryssland. Och de tips som vi fått är värderade och det är det som gjorde att vi inte gick vidare och inledde förundersökning av det här i Norrbotten, säger biträdande länspolismästare Pekka Kairento.

Pekka Kairento uppger att länskriminalen i Norrbotten gjort flera undersökningar om den påstådda prostitutionen av ryska kvinnor i Norrbotten.

- Visst förekommer det en del prostitution av ryska kvinnor i länet men det är inte alls av någon större omfattning, säger Kairento.

TT