”Jag har kompisar som har ljugit för sina föräldrar i 10–15 år”

RELATIONER

 Först systrarna. Sedan mamma. Och sist pappa.

Jesper, 20, vågade inte samla hela familjen när han skulle berätta att han är homosexuell.

– Jag var rädd för en jättesmäll, säger han.

Foto: André De Loisted
Jesper Olofsson hade väntat sig många frågor, men fick få.

I början av högstadiet tittade Jesper Olofsson på killar i stället för tjejer. Men han höll hemligheten för sig själv. Först på gymnasiet, då han kände sig mer säker, var han mogen att öppna sig.

– Min äldsta syster fick veta det först och hon tog det jättebra. Hon pushade mig att berätta för mina föräldrar. Hon sa att de har rätt att veta, säger Jesper Olofsson.

Han valde att berätta för sin pappa i enrum, för att undvika den stora smällen. Men pappa Jan reagerade ”snällt” enligt Jesper Olofsson. Väl snällt.

– Vi pratade inte särskilt länge. Han sa bara att det var okej. Ingen förälder vill ha ett utvecklingsstört barn, men om de får det är de tvungna att acceptera det. Så var det nog lite för pappa, säger Jesper Olofsson.

Han hade förväntat sig att hans pappa skulle ställa fler konkreta frågor. Har du någon pojkvän? Skyddar du dig? Hur blir det med barnbarn?

– Jag var förberedd och hade hur många svar som helst att ge honom.

Jesper Olofsson säger att han kan prata och skoja om det mesta med sin pappa. Undantaget är sex.

– Det hade nog varit mindre hysch-hysch om jag hade varit tillsammans med en tjej. Just den biten, att jag har sex med en kille i stället för en tjej, är nog extra svårt för honom. Det är för nära inpå. Han är kille och jag är kille, säger Jesper.

Trots allt känner han sig lyckligt lottad. Han har två kärleksfulla föräldrar som stöttar honom i allt han gör.

– Jag har kompisar som ljugit för sina föräldrar i 10 – 15 år. Eller så har de berättat och blivit utkastade på gatan. Dem är det synd om.

4 råd från Jesper

Nneka Amu

ARTIKELN HANDLAR OM