Könsrollen tar priset - på film

Rar mor och tuffa män favoriter till Guldbaggen

1 av 2 | Foto: HENRIK HEDENIUS/COLUMBIA
REGELN Alexandra Rapaport som omsorgsfull mamma i ”Tsatsiki, morsan och polisen” är ett typexempel på den traditionella kvinnorollen i svensk film.
RELATIONER

Kvinnorna är mammor och jobbar inom omsorgen.

Männen är höga tjänstemän eller tuffa poliser.

Så ser det ut i svenska filmer som nominerats till en Guldbagge.

Schablonerna frodas i svenska filmer. Både när det gäller könsroller och invandrare. Det visar en undersökning av 30 filmer som Guldbaggenominerats för bästa film mellan 1992 och 2001.

- Filmerna befäster myten som kvinnan som varm, mjuk och omvårdande, och mannen som stark och intelligent, säger Andreas Pousette, filmvetenskapliga institutionen vid Stockholms universitet, som i en C-uppsats granskat 1 176 rollkaraktärer.

I genomsnitt förekommer dubbelt så många män som kvinnor.

Kvinnorna sysslar främst med omvårdnad av barn och make samt service och omsorg.

Männen är höga tjänstemän, grovarbetare eller poliser och militärer.

Bland kvinnorna har 18,1 procent rollen som mor/hustru, men bara 2,4 procent av männen är i huvudsak far/make.

Invandrare har ofta serviceyrken.

- De som jobbar med film skulle behöva tänka ett varv till för att komma ifrån schablonerna. Till exempel: Behöver den här karaktären verkligen vara en man bara för att det står "bankdirektör" i manus? säger Andreas Pousette.

Påverkar de här schablonerna publiken?

- Ja, får vi den här bilden av världen inpräntad varje gång vi går på bio så är det klart att det präglar oss.

Filmregissören Kjell Sundvall var i år nominerad för "Grabben i graven bredvid". Han säger att han medvetet försöker få in kvinnor när det behövs, till exempel en kvinnlig åklagare i den mansdominerade "Jägarna".

Mäns historier

- Men de flesta författare är män som berättar mäns historier, och manliga regissörer förvaltar de historierna - det är svårt att bryta den traditionen. Vad som behövs för att förändra är starka kvinnor som berättar kvinnors historier, och invandrare som berättar ur invandrares perspektiv. Men man kan inte kvotera och bestämma att x antal svenska filmer ska göras av kvinnor, säger Kjell Sundvall.

I tisdags skrev tretton regissörer ett upprop på Aftonbladet Debatt. De kräver att Svenska Filminstitutet ska göra något åt jämställdhetskrisen i branschen. I dag görs nio av tio spelfilmer för vuxna av män.

Här är de mest jämställda filmerna

Foto: canal +
Foto: gunnar ask
Foto: triangelfilm

...och de här är sämst i klassen

Foto: sf
Foto: studio ladan/sf
Foto: sf/svt

Cecilia Gustavsson