Glöm inte att gå in skorna ...

… och 13 andra oumbärliga tips

RELATIONER

Planerar ni att gifta er? Vilken sorts bröllop ni än väljer så krävs en del förberedelser för att det ska bli lyckat.

Här är de bästa tipsen för alla sorters bröllop, från lyx till budget.

1. Våga gifta er som ni vill! Strunta i vad era släktingar anser om hur det ska gå till, det är era önskemål som är viktigast. Hur ser ert drömbröllop ut? Är det ett stort och pampigt kyrkbröllop, en snabbvigsel i rådhuset eller vill ni säga ja till varandra på en sandstrand i ett exotiskt land? Tänk efter och stäm av var-andras önskemål.

2. Gör en budget. Hur mycket får bröllopet kosta? Vill ni lägga pengar på en stor fest med massor av gäster – eller ska ni ha ett billigt bröllop? Ska ni betala allt själva eller får ni ekonomisk hjälp av någon förälder? Prata om vad det får kosta och gör upp vem som ska betala vad.

3. Boka det viktigaste först. Vill ni ha en speciell kyrka eller festlokal så är det viktigt att vara ute i god tid. Efterfrågade kyrkor och festvåningar kan vara bokade redan ett år i förväg.

4. Ska ni gifta er utomlands? Ring runt till ambassader och svenska kyrkor och fråga hur ni ska göra och vilka papper som krävs.

5. Ont om pengar? Det finns massor av sparknep:

Hyr en billig lokal eller ha festen hemma, i ett partytält i trädgården.

Satsa på buffé istället för trerättersmiddag.

Köp en vanlig vit fin klänning istället för en brudklänning. Eller köp en brudklänning på rea, de flesta bröllopsbutiker säljer ut utgående modeller i september–oktober.

Gör inbjudningskorten själva på datorn, skriv ut på färgat papper.

Plocka blommor till brudbuketten själva – eller köp en vanlig bukett.

6. Hitta på ett tema till ert bröllop så känns det personligt och genomtänkt. Det kan exempelvis vara en färg som går igen i inbjudningskort, blommor och dukning.

7. Utse och boka de andra huvudpersonerna. Tärnor, brudnäbb, marskalk, best man, toastmaster, vittnen (om ni gifter er borgerligt), helst ett halvår innan. Kom även ihåg att boka fotograf, frisör, transport från kyrkan och musik till festen.

8. Begär hindersprövning från skattemyndigheten, den bör beställas 2–3 månader i förväg. Lämna även in ansökan om namnändring.

9. Skicka ut inbjudningskort minst en månad före bröllopet, helst två. Skriv OSA med slutdatum och adress – eller telefonnummer – till dem som står som inbjudare. Det kan vara brudparet självt som bjuder, eller någons föräldrar.

10. Ange klädsel på inbjudningskortet. Skriv inte valfri klädsel, det skapar bara osäkerhet. Här är de vanligaste klädkoderna – och hur de ska tolkas:

Om det står:

Frack

Han: Frack eller uniform

Hon: Lång galaklänning

Smoking

Han: Smoking

Hon: Kort eller lång klänning

Mörk kostym/kavaj

Han: Mörk kostym

Hon: Kort eller lång klänning, alt dräkt

11. Gå in skorna några veckor i förväg – så slipper ni dansa brudvalsen med skavsår?

12. Packa en nödväska dagen före bröllopet med saker ni kan behöva under dagen och kvällen: nål och tråd, plåster, huvudvärkstabletter, tandborste och tandkräm, deodorant, sminksaker och hårnålar.

13. Sov ut ordentligt på bröllopsdagen och slarva inte med maten. Ät en nyttig frukost och en lätt lunch. Undvik mat som gör dig orolig i magen.

14. Försök att koppla av och njuta av dagen även om ni är nervösa. Det är inte hela världen om någon av er snubblar, eller om inte alla etikettsreg-ler följs slaviskt. Det viktigaste är att ni får ett bröllop som ni är nöjda med!