”Jag skulle aldrig göra lekprogram”

RELATIONER
Foto: Mikael Gustavsen

Så blev det inte. I valet mellan journalistik och lagböcker landade Katarina på folkhögskolan i Strömbäck och två år senare mitt ute i det norrländska inlandet.

– Ja, som skrivande reporter på Västerbottens Folkblads lokalredaktioner i Lycksele och Vilhelmina i mitten på 1990-talet. Jag var helt ensam i Vilhelmina, ibland också i Lycksele. Det var en helt annan typ av arbete än jag har nu – jag tog in förlovningsannonser, drack kaffe med ortsborna, ibland fick jag köra 15 mil i bil för en artikel.

Lycksele har systembolag och apotek och har haft en slogan: ”En komplett metropol” Var det det?

– I landskapet kallar de Lycksele för Lapp-Stockholm, men jag skulle nog inte kalla det en metropol, snarare en typisk inlandskommun. Men de har ett hotell, byggt som en jättestor lapp-kåta som syns över hela stan.

Hade du några problem med att vara mörkhyad, ung tjej mitt ute i Lappmarken?

– Nej, inga alls. Jag har aldrig mött den typen av problem, och jag är något av en motståndare till idén om den dolda rasismen. Jag tror att det mycket mer är en språk- och kulturfråga.

– Nu har vi en generation mörkhyade, adopterade unga, och andra generationens invandrare som också talar perfekt svenska utan att bryta. Mörkhyade som är svenska på alla sätt. Det blir oerhört svårt att vara främlingsfientlig om det inte finns några kulturkrockar.

Skulle dina eventuella släktingar i Etiopien känna igen sig i bilden av landet i svensk tv?

– Nej, knappast. Men jag vill poängtera att Etiopien inte är något speciellt land för mig. Du kunde lika gärna säga Fidji.

– Jag har en bekant, en svensk kille, som också är född i Etiopien, men han är ljushyad, och ingen frågar honom vad han har för relation till Afrika. Jag är född där, men annars är jag svensk, norrlänning.

– Jag tror de som tittar på Rapport tänker mindre och mindre på att att jag är mörk. Att vi faktiskt ser vad folk gör, och inte deras ursprung.

Det här är nyckelord för Katarina Sandström. Att intervjua henne är att möta en av Sveriges mest kända människor och stundtals stå inför ett berg av professionell integritet.

Lite elakt kan man säga att berget platsar i Himalaya. Frågor om familj, privatliv och Guds verkliga betydelse i tv-studion blir frön på hälleberget och svarsskörden noll.

Man ska se och höra vad Katarina gör i Rapport.

Varför är din integritet så viktig för dig?

– Därför att den som tittar ska kunna fokusera på vad jag berättar. Man ska inte tänka på mitt privatliv eller var jag sågs senast, det blir sidoinformation som stör. Som nyhetsuppläsare ska man vara ren, säger Katarina.

– Fel kläder stör. Pepitarutigt börjar flimra i rutan. På samma sätt stör sidoinformation – privatliv och alltför mycket åsikter.

Om man är så vacker som du – stör inte det?

– Tack. Men jag har inte fått jobbet på grund av mitt utseende. Jag har fått det på erfarenhet, jag har suttit i Ekot i radio och gjort samma sak som jag nu gör i tv.

– Det viktiga i tv är att utseendet inte sticker ut. Jag skulle inte kunna färga håret blått eller ha hårslingor ut över ansiktet.

Bengt Magnusson blåser svenska folket på jättebelopp i Vem vill bli miljonär – men han förlorar ju ingen trovärdighet?

– Det är möjligt, men jag skulle aldrig göra lekprogram.

Några av våra läsare har föreslagit dig som efterträdare till Arne Weise på julafton. Skulle du ställa upp?

– Arne Weise? Jag? Nää. Jag är en nyhetsperson. Satt jag inte vid desken som nu vore jag reporter.

– Jag funderade faktiskt flera gånger på om jag skulle ställa upp på Nobelgalan.

Om kungen blivit plakat full och ramlat under bordet på Nobelfesten – skulle du berättat det?

– Självklart, om statschefen inte kunde fullgöra sitt uppdrag som värd.

– Under Nobelgalan funderade vi givetvis på vad som skulle kunna hända. Cirkus Cirkörs medlemmar hängde och klängde i taket, utan skyddsnät. Vad gör vi om någon ramlar ner? Då blir det förstås en annan typ av sändning.

Står du på Bindefelds lista?

– Ja, sedan länge.

Går du på kändismingel?

– Inte ofta. Jag är en sällsynt gäst, men det är ett sätt att visa att jag är en människa som gör mer än sitter i rutan. Senast var jag på premiären av Paradiset med Helena Bergström. Jag medverkar i den i en liten scen, det gjorde jag i första filmen Sprängaren också.

Till sist – grattis till titeln som Årets Nyhetsankare. Vem är näst bäst på din plats i rutan?

– Hmm, Claes Elfsberg. Han är duktig, väldigt bra även i det han gör nu i 24 med enbart långa intervjuer.

Och var görs världens bästa nyheter?

– I London. BBC World gör världens bästa nyheter. Men i Sverige görs de bästa i Rapport!

3 röster om Katarina

Agnetha Wiklund-Helén, 44, fd redaktionschef

på Västerbottens Folkblad och Katarinas fd chef:

Torkel Lindahl, 49, studentpräst i organisationen Credo och Katarinas konfirmationspräst:

Foto: Björn Wanhatalo

Christina Jutterström, direktör, Sveriges television:

Foto: Pernilla Wahlman

Fem snabba frågor till Katarina

Arne Höök