Louises väg från man till kvinna

RELATIONER

Att byta kön är varken en snabb eller lätt process.

– Det är säkert hundra gånger värre att komma ur garderoben som transsexuell än homosexuell, säger Johan Rinder, biträdande överläkare vid Karolinska sjukhuset och den som opererade Louise.

Så här gick det till när Bosse blev Louise.

Foto: Jan Danielsson
”Klart att folk stirrar, men jag låter dem titta”, säger Louise.

STEG 1: Psykolog

Louise träffade en psykolog som fastställde den transsexuella identiteten –vilket tog ett år.

Man ville vara absolut säker på att hon inte led av något annat – exempelvis psykisk sjukdom, hormonrubbningar eller är transvestit (dvs får en kick av att klä ut sig i kvinnokläder).

STEG 2: Hormoner

Därefter skickades en remiss ut till ett antal landsting. Efter ett års väntan fick Louise komma till en överläkare i Uppsala. Nu startade hormonbehandlingen.

Louise fick börja äta östrogen. Något som höjer rösten, gör att behåring faller bort och att man börjar utveckla bröst.

– I ärlighetens namn hade jag tjuvstartat med hormoner, för att må bättre. Det är ingen ordning på hormoner. De förskrivs i mängder och går alltid att få tag på, berättar Louise.

– Att själv laborera med hormoner är vanligt men farligt, de är väldigt potenta, säger Stig Andersson, överläkare vid psykiatriska kliniken, Huddinge universitetssjukhus.

Eftersom de könsbytta inte själva producerar östrogen/testosteron måste de äta hormoner hela livet.

Louise fick också gå igenom ett real life-test i ett år. Det vill säga fick fullt ut leva som kvinna.

– Vi vill veta att patienterna kan och tycker om att leva i den nya rollen. Att byta kön är ett jätteingrepp och oåterkalleligt, säger Stig Andersson.

Normalt tar hela utredningen kring tre år. I Louises fall räckte det med två år.

– En handfull personer per år åker utomlands och gör könsbyte för att de inte vill gå igenom den långa utredningsprocessen. De är så säkra på sin transsexualism att väntetiden och alla frågor känns kränkande, säger Stig Andersson.

STEG 3: Beslut

Efter utredningen skickades en ansökan om könsbyte till Socialstyrelsen. Det tog över ett halvår innan beslutet kom, ett ja.

– Vad Socialstyrelsen gör är att ge mig tillstånd att könsstympa patienten, säger Johan Rinder, biträdande överläkare vid Karolinska sjukhuset och den som opererade Louise.

Ambitionen är att alla ska få opereras inom tre månader efter beslutet. Louise behövde inte vänta mer än en månad.

STEG 4: Operation

I december 2002 opererades hon.

– Sedan jag var tonåring har jag haft en dröm där jag vaknar upp i en sjukhussäng som kvinna. Nu fick jag uppleva det, en helt obeskrivbar känsla, säger Louise.

– Ofta lyckas själva könsbytet väl när vi byter från man till kvinna. Det sägs att i vissa fall kan inte ens gynekologen se skillnad, säger Johan Rinder.

STEG 5: Rösten

De flesta nya kvinnor får hjälp av logoped med att tala ljusare. Räcker det inte kan man spänna stämbanden. Har man ett stort adamsäpple på halsen kan det mejslas bort.

– Däremot är det omöjligt att bli av med utmärkande manliga drag som stora händer/fötter. Men jag har till och med patienter som jobbar som modeller, säger Johan Rinder.