Vännerna Lennie Norman och Björn Skifs: – I dag pratar vi på ett annat sätt

RELATIONER

Deras relation har överlevt 33 år, en Mallorca-resa och ett svek.

I dag är Lennie Norman och Björn Skifs vänner – och det märks.

Foto: Åsa Sjöström

Det Norman påbörjar avslutar Skifs. Och då och då – obegripliga skämt som ingen fattar mer än de. Vi sitter på en veranda i Stockholm och pratar manlig vänskap. Det är så här den ser ut:

– Vi pratar och hittar på små konstiga spex tillsammans, säger Lennie. Som när vi var ute på bryggan i skärgården för några somrar sedan och bara satt och hittade på dumheter.

– Då är vi varandras publik, säger Björn. Det där är en sorts terapi, förstår du?

– ? Vad bra att jag fick veta det?

– ? Jomen, det är som att tömma papperskorgen.

Skratt.

Det började 1970. Lennie Norman spelade med sin pappa, Charlie. Björn Skifs engagerades som sångare. Lennie och Björn började hänga ihop. Länge handlade deras vänskap mycket om uteliv, umgås och snacka. Så flyttade Lennie Norman till Kanarieöarna, 1986. Efter några månader kom Björn Skifs ner för att hälsa på. Här tog deras relation en ny vändning. Vänskapen fördjupades. Kanske beroende på att båda var på väg att skaffa familj.

– Skillnaden i dag är att vi pratar med varandra på ett helt annat sätt, säger Björn. Sakta men säkert växte vi upp, fast ingen annan märkte det. Pratade gjorde vi förstås i början också. Men då var det mest jargong och ytligt.

När är vänskapen viktigare än familjen?

– Det skulle väl vara om det är någon fnurra på tråden eller situation som uppstått i familjen, säger Björn. Vart ska man då vända sig? Jo, till sin vän.

Vad gör ni tillsammans?

– För fyra år sedan gjorde vi en grej som jag ALDRIG gjort tidigare med någon annan vän – vi åkte till Mallorca tillsammans, säger Lennie. Det funkade perfekt.

Har vänskapen satts på prov?

– Inte seriöst, säger Björn. Det finns ett svek? Jag hade lagt av att röka och var jättestolt. Lennie slutade också. Men så, faktiskt på Mallorca-resan, började Lennie igen. Och efter tre dagar kunde inte jag hålla mig. SEDAN slutade Lennie att röka på riktigt! Och jag röker fortfarande.

– Det är ett svek, säger Lennie och skrattar.

Finns det någon myt om manlig vänskap?

– Det finns en sorts manlig vänskap som får mig att rysa, säger Lennie Norman. Jag har bekanta som, i sällskap med andra, plötsligt förvandlas till ett sorts ”wrooar” – utstöter ett djuriskt ljud – och hinkar bärs och sitter på krogen?

– ? riktiga karlar?

– ? ja, eller myten om hur riktiga karlar ska vara. Du vet, när man kallar servitrisen för lilla stumpan. Jättepinsamt.

– Vänskap är när man inte behöver träffas hela tiden, säger Lennie. Kanalen finns där, men används inte jämt.

Andra kända manliga vänskaper

Ulrika Svenson

ARTIKELN HANDLAR OM