Lenas ultimatum till sin man: ”Sluta porrsurfa annars går jag”

Foto: PER BJÖRN
”Förut hade vi sex nästan varje kväll. Nu är det en gång i månaden på sin höjd. Han spenderar all tid framför datorn. När han väl kommer ut därifrån orkar han inte – han somnar som en sten.”
RELATIONER

Lena, 45, lever ihop med en nätporrmissbrukare.

Hon har försökt få honom att sluta men det hjälper inte.

– Han struntar totalt i mina känslor, säger Lena.

Problemen började för ungefär fyra år sedan, berättar Lena. Sambon Lasse, 40, som alltid varit en öppen och omtänksam person drog sig undan mer och mer. Han tillbringade allt fler timmar framför datorn och var ofta trött och på dåligt humör.

– Vi kunde sitta framför tv:n och mysa när han plötsligt ville ”kolla datorn”, berättar Lena.

Hon säger att Lasse ibland kunde köpa porrtidningar och att hon aldrig haft något större problem med det. Hon förstod aldrig riktigt hur illa det var förrän hon för drygt ett år sedan kom på honom med att surfa in på sajter med våldsporr.

– Jag satt vid datorn och kollade på filmen Stuart Little när det plötsligt dök upp råa bildsekvenser. Det fick mig att ana oråd, säger Lena.

När hon konfronterade sambon nekade han till ha laddat ner bilderna. Sedan dess har hon kommit på honom med att porrsurfa, spela våldtäktsspel och kolla på våldsporrfilmer otaliga gånger.

– Numera har han slutat ljuga. Han säger att han har rätt att göra vad han vill. Sedan vi fick bredband sitter han uppe och surfar hela nätterna. ”Du sover ju ändå så det gör väl inget” får jag höra. På helgerna kan han hitta en anledning till att jag är sur bara för att kunna sätta sig framför datorn. Ibland ses vi inte på hela dagen, säger Lena.

Hon känner sig arg, ledsen och förtvivlad och skuldbelägger sig själv.

– Man undrar vad det är för fel på en. Jag har en snygg kropp och är väldigt öppen med min sexualitet. Ändå är det som att jag inte betyder någonting för honom.

– Det känns som att slåss mot en maskin. Ibland kan jag önska att han hade varit otrogen i stället. Då hade jag åtminstone vetat vem jag skulle slåss mot, säger Lena uppgivet.

För fyra månader sedan ställde hon ett ultimatum: sluta porrsurfa annars lämnar jag dig. Sedan dess har hon inte hittat några nya porrbilder, filmer eller våldtäktsspel. Men hon misstänker att Lasse bytt porrsurfandet mot en ny sak: telefonsex.

– Helt plötsligt har han kodat sin mobiltelefon och lönen tar numera slut efter bara två veckor, säger Lena.

– Rent mentalt inser jag att det är kört. Det gäller bara att få känslorna att inse detta också.

Hur vet jag om min partner är beroende?

Sju råd till dig som drabbats

Lenas man har en älskarinna. En dator, fullmatad med grovporr, villig dygnet runt. Tusentals svenska kvinnor är i dag förtvivlade över samma sak: deras män har blivit porrsurfare.

Nneka Amu