Psykologens råd: Se inte datorn som en rival

1 av 2 | Foto: GETTY IMAGES
”Nätporrmissbrukare, liksom andra missbrukare, har alla relationsproblem under ytan. De har svårt att vara nära och intima med andra människor”, säger psykologen Torbjörn Fjellström.
RELATIONER

Vad har jag gjort för fel? Varför duger inte jag?

När kvinnan upptäcker att mannen porrsurfar lägger hon ofta skulden på sig själv.

– Men frun eller flickvännen har ingenting med hans porrberoende att göra, säger psykologen Torbjörn Fjellström.

Många kvinnor uppfattar männens surfande som otrohet. Om de bara var lite smalare, blondare, snällare, roligare och sexigare skulle männen ge upp nätporren, tänker de. Men porrberoende handlar varken om sex eller kärlek.

– Porrberoendet väcker ont blod och svartsjuka i förhållandet. Men kvinnan måste inse att problemet ligger hos mannen – hon ska inte ta på sig någon skuld, säger psykologen Torbjörn Fjellström, som arbetar med vård av sexmissbrukare.

Datorn är ingen ny kvinna, ”en rival”, som dyker upp från ingenstans. Porrmissbruk handlar om att inte känna sig sedd och en inneboende känsla av att vara oälskad.

– Nätporrmissbrukare, liksom andra missbrukare, har alla relationsproblem under ytan. De har svårt att vara nära och intima med andra människor och känner sig ensamma, otrygga och utanför. Att porrsurfa är ett sätt att hålla ångesten nere. Men han hade lika gärna kunnat ta till flaskan eller spela bort pengarna på hästar, säger Torbjörn Fjellström.

Sju råd till dig som drabbats