”Män är bättre på att hålla masken”

RELATIONER

Tjejer blir sårade om någon skämtar om dem, medan killar kan ta det för vad det är och bjuda på sig själva. Eller?

Är det skillnad på kvinnlig och manlig humor?

- Ja,absolut. Ser man det generellt så har kvinnor och män i och för sig lika mycket humor, men de skämtar på olika sätt. Kvinnor blir mer sårade av skämt riktade mot dem och det sitter i längre, säger Rigmor Robert som är läkare och terapeut.

- När kvinnor blir skrattade åt känner de sig utanför gemenskapen och skäms. Det är säkert jobbigt för män också, men de tål det bättre och kan hålla masken.

Detta är som sagt på ett generellt plan, men det stämmer på många, säger Rigmor Robert.

Även Olle Palmlöf, komiker i bland annat P3:s Pippirull, tycker det är skillnad på tjejer och killar när det kommer till humor:

- Ja, det tycker jag, det handlar om olika jargonger.

Frågan är om vissa tjejer har någon humor överhuvudtaget, jag fattar inte att man kan tycka Ally McBeal är kul. Det är ju skittrist. Det finns inte så många roliga tjejer heller, den enda som släpas fram varje gång man vill ha en sån är ju Sissela Kyle.

Tvekar du att driva med tjejer i ditt arbete?

- Jomen det gör jag nog, det handlar om det här med jargonger. Ungefär som att jag inte skulle driva med en lantis hursomhelst eftersom vi inte har samma jargong. Den liknelsen kan man även använda på killar och tjejer, säger Olle Palmlöf.

Men radio- och tv-profilen Annika Lantz tror inte att skillnaden existerar:

- Nej, jag tror inte att tjejer har svårare att tåla skämt, det är nog hovet och vissa kanalers programchefer som har i så fall. Snarare tror jag att tjejer har lättare att driva med sig själva eftersom de har en mer balanserad självbild. Män tror nog att kvinnor är känsligare för råa skämt än vad de faktiskt är.

Anna Lindström