Får man inte lov att skoja, tjejer?

Humorprogram stoppades efter Madeleine-skämt

1 av 3
PARODIERAD Prinsessan Madeleine blev sårad över hur hon framställdes i humorprogrammet "Pass på" som sänds i ZTV.
RELATIONER

Humorprogrammet Pass På stoppades i TV 3 för att det innehöll skämt om prinsessan Madeleine.

Urfånigt, tycker bland andra filmkritikern Gunnar Rehlin som medverkade i Killinggängets film ”En liten film om att göra någon illa” där det drevs hejdlöst med honom.

- Som offentlig person får man tåla det, säger han.

Enligt hovets talesman Elisabeth Tarras-Wahlberg har prinsessan Madeleine tagit illa vid sig och blivit ledsen av sketcherna i Pass På där det skämtas om henne och hovet överväger nu rättsliga åtgärder.

Det som fick hovet att rasa var sketchen där prinsessan Madeleine (spelad av David Hellenius) är hos gynekologen och denna finner ett shotsglas i hennes underliv. Elisabeth Tarras- Wahlberg parodieras också i sketchen, där hon figurerar i form av en iller.

- Man får skämta med kungabarnen, men det här har passerat gränsen. Prinsessan Madeleine är både förbannad och sårad, sade Elisabeth Tarras-Wahlberg till Aftonbladet i tisdags.

Stoppades

Meningen var att Pass På, som sänds i ZTV, också skulle börja sändas i TV 3. Och Madeleineskämten skulle fortsätta, med bland annat en sketch där prinsessan och hennes pojkvän skjuter socialdemokrater. Timmar före sändningen stoppades dock programmet.

Men var det så farligt?

- Absolut inte. Herregud, jag blev ju utmålad som pedofil och som en som ville utrota folkslag i filmen. Här handlade det om att skjuta socialdemokrater och ge bort tusenlappar. Ganska harmlös politisk satir. Det är ett sådant svassande kring kungahuset i Sverige. Det får gärna skrivas positivt, men inget annat, säger Gunnar Rehlin, som inte alls ångrar att han ställde upp i Killinggängets film:

- Nej, inte ett dugg. Jag tyckte manus var jättekul och filmen blev bra.

Stor uppståndelse

En annan tjej som tog illa vid sig av att bli skämtad med i tv var Emma Andersson, känd från Robinson. I programmet intervjuades Emma av Filip Hammar. Under hela intervjun refererade Filip till nazismen, bland annat frågade Filip Emma vad hon tyckte om "DJ Goebbels". Emma reagerade dock inte på någon av de otaliga nazireferenserna, och under intervjun hade hon på sig en t-shirt där det stod "Treblinka Class of 45".

Efter att programmet sänts blev uppståndelsen enorm. Emma rasade och tyckte att inslagets enda syfte var att få henne att framstå som dum. Befolkningen delades i två läger, där hälften tyckte synd om Emma och hälften tyckte det var jättekul och att Emma fick stå ut med skämt som offentlig person.

Även drottning Silvia surnade till rejält när P3:s Pippirullgäng skämtade om att Silvias far Walter Sommerlath varit nazist.

"Smaklöst, omdömeslöst och lågt" var Silvias kommentar då.

Slutsats: Ta det försiktigt när du skämtar med tjejer. Särskilt om de tillhör kungafamiljen.

Anna Lindström