Kom igen, män - bli högriskprojekt

RELATIONER
Foto: BJÖRN ELGSTRAND
Våga chansa, grabbar! Bilden är från TV4:s bolagsstämma.

Bli ett högriskprojekt, du också.

Välkommen till arbetsgivarens B-lag.

Bli utbytbar. Riskera något.

Ta ut halva föräldraledigheten.

Ja, det är bara genom att ta ut hälften av alla föräldradagar som du kan rycka upp din fru, sambo, syster, din mamma, dotter ur låglöneträsket och göra Sverige till det festligt jämställda land vi trodde att vi levde i.

Där vi kan vara både mamma och pappa.

Och jobba.

Jag förstår om du inte fattar någonting.

Men det har kommit en rapport. Det är finansdepartementet som har gjort en analys av hur föräldraförsäkringen påverkar jämställdheten på arbetsmarknaden.

Löneskillnader, karriärvägar och sånt.

Sammanfattat: den generösa svenska föräldraförsäkringen har gjort kvinnorna till ett högriskprojekt och arbetsmarknadens eviga losers.

Resonemanget går ungefär så här: Eftersom kvinnor tar ut det mesta av föräldraledigheten tror arbetsgivaren att hon kommer att vara mindre på jobbet.

Och det är ju helt rätt. Arbetsgivaren tar fram räknesnurran och gör sin riskkalkyl. En person som ofta är borta är mindre produktiv och kommer att kosta mer i det långa loppet. Det blir billigare att anställa en man i stället för en kvinna.

Kvinnor sorteras bort. Men eftersom arbetsgivaren inte kan räkna ut vem av kvinnorna som kommer att vara borta mycket, sorteras alla kvinnor bort. Även dom som inte föder några barn. Kvinnor sorteras bort som grupp.

Männen kammar hem de tunga jobben och feta lönerna därför att de kan erbjuda närvaro. Tack vare att kvinnorna är hemma och tar hand om barnen, kan de vara på jobbet och ta alla chanser. Jämt.

Men det här är inte hela skräckscenariot. Den generösa föräldraförsäkringen suger in kvinnorna i en uppdelad arbetsmarknad, i ett A- och B-lag. Och kvinnors arbetsmarknad har anpassat sig till att de är borta så mycket.

De erbjuds rutinjobb och är lätta att byta ut. Löneutvecklingen är noll och karriärvägen är cykelvägen hem.

Lösningen?

Vad är lösningen?

Fredrik Jansson, departementssekreterare på finansdepartementet och ansvarig för utredningen, har ett förslag:

- Det enda är om alla familjer i hela landet samtidigt bestämmer sig för att dela lika på föräldraledigheten, säger han. Om det är sannolikt att mannen är borta lika mycket som kvinnan har arbetsgivaren inte samma grund att sortera arbetskraften. Då skulle det vara lika stor risk att båda föräldrarna var hemma från jobbet.

Jag vänder mig till Sveriges alla män:

Välkommen att bli ett högriskprojekt.

Du också.

Monica Gunne