Kortkort i vår

60-talets minikjol är tillbaka och nu kan alla bära den

RELATIONER

Kort, kortare kortast.

Minikjolen är tillbaka och i vår ska det vara bara ben.

– Nu håller vulgomodet på att försvinna, säger modekännaren Cay Bond.

Foto: GETTY IMAGES
STILFULLT Naomi Campbell visar glatt upp vårens kortaste mode.

För den korta kjolen behöver inte vara vulgär bara för att den är kort. Det handlar om hur du bär den och till vad.

– Kortkortmodet kom på 60-talet och då bars den till låga, platta skor. Det är originalet. Bär man ett par spetsiga högklackade skor då blir det mer Las Vegas och vulgo än stilfullt, säger Cay Bond.

Kjolen återkommer

Minikjolen har kommit och gått sedan 60-talet. Den trådsmala modellen Twiggy bar den på 60-talet. På 70-talet bars den gärna i mocka och på 80-talet fann den sin väg fram hos rockers och punktjejer.

I år syns den som snäv, veckad, vid, i skinn eller linne och på alla typer av kvinnor. Schlagerstjärnor, 14-åriga citytjejer och i rättssalen på medelålders advokater.

– Vem som helst kan bära en minikjol. Man ska bara vara medveten om vad det är man bär och vad man väljer att utstråla, säger modekännaren Camilla Thulin.

Som en kameleont

Minikjolen är som en kameleont – den anpassar sig efter sin omgivning. Bär du den till en jumper och låga skor känns den klassiskt 60-tal. Har du randiga tights under och en liten t-shirt utstrålar den oskuldsfull småtjej. Och bär du den i en dräkt får den en klassisk och elegant touch.

Kort sagt – minikjolen kan aldrig vara fel.

Kjolens längd genom åren

Anna Bengtsson