”Jag har inte varit så ärlig i mitt liv”

Agneta Sjödin är singel igen

Foto: Jan Danielsson
”Jag har blivit bättre på att vara i nuet. Är jag ledsen eller arg någon dag så är jag i det och det är ingen katastrof.” Styling: Anna Frid Kläder från Hugo Boss.
RELATIONER

”Ljus och kärlek Agneta” undertecknar hon hälsningar till fansen.

Agneta Sjödin menar allvar. På sin nya hemsida rekommenderar hon böcker och dikter om hur man finner sig själv.

Samtidigt med den själsliga resan mot lugnet framtonar hennes omskrivna kärleksliv som en outgrundlig vildsint ström. Det är slut med ännu en man, arkeologen William Moberg Faulds, som hon förlovade sig med strax före jul.

Agneta är singel igen.

Nu sitter hon vitklädd i en japansk svit på spa-anläggningen Hasseludden utanför Stockholm, så svindlande vacker och perfekt att det nästan blir för mycket. Jag känner en stark drift att gå och ta en pizza och en öl, men finner mig och tar en kaktusfrukt istället.

Hej Agneta. Du leder programmet ”Saknad” i TV4. Hur klarar du av att hantera alla starka känslor?

– Jag har ju en förmåga att starkt leva mig in i andra människors liv, och ibland har det varit för mycket. Jag har försökt hitta en nivå där jag engagerar mig utan att låta människor gå för djupt in i mig. Jag tyckte att jag lyckades med det nu i slutet av inspelningen, men det har varit svårt. Ibland har jag gråtit.

Vad – och vem – är det som saknas i ditt eget liv?

– Min dotter Maja, förstås. Vi har henne varannan vecka, Niklas och jag. Annars är det faktiskt ingen särskild.

Du arbetar väldigt aktivt med dig själv och din utveckling, vad har det inneburit?

– Jag har blivit bättre på att vara i nuet. Är jag ledsen eller arg någon dag så är jag i det och det är ingen katastrof. Jag får inte ångest av det utan jag låter det bara vara.

Utan att gå in närmare på vad som hände mellan dig och din senaste man, tror du att du agerar annorlunda nu än förr?

– Det är väldigt troligt. Jag kanske hade hängt kvar i relationen längre. För några år sedan, då hade jag gått runt och varit ängslig och jättenervös för vad folk skulle tycka och tänka om att förlovningen bröts så snabbt. De tankarna fanns ju nu också nånstans, men så tänkte jag: Jag måste vara sann mot mig själv.

– Det är säkert arbetsamt för människor i min omgivning med det här ärlighetskravet, jag har inte varit ärlig så mycket i mitt liv tidigare.

Att det tog slut så snabbt nu, har det att göra med att du ganska nyligen kommit ur separationen från Niklas Strömstedt? Att du reagerar som en kobra på allt som påminner om den känslan?

– Det är mycket möjligt, men jag hade åtminstone tio månader själv. Sedan träffade jag Petter, så jag har haft tio månader själv och elva månader med två förhållanden sedan separationen från Niklas. Nu står jag där själv igen, och vad jag kan känna är... att det är skönt att bara vara själv.

– Jag har nästan alltid gått direkt från en relation till en annan. Det har alltid funnits nån där. När jag ska lämna nån har jag vetat att nån annan står där och väntar. Nu var det inte så när det tog slut med Petter, men det gick bara tre veckor innan jag mötte William. Det är väldigt snabbt, jag hann inte ställa om. Det krävs ju en viss tids bearbetning för att man ska kunna gå vidare på ett bra sätt. Vad som känns väldigt skönt är att jag ändå har utvecklats så pass att jag varit med om att bryta en relation utan att det finns nån att springa till. Det är i alla fall ett steg i rätt riktning. Jag är stark nog att stå där själv och jag kan faktiskt må bra av det.

Det var inte något särskilt som hände?

– Nej, det var det absolut inte. Jag tänker inte gå in på några detaljer, men jag kan inte säga något negativt om någon jag har varit ihop med på senare tid.

Hur tycker du att det ska bli att komma ut på ”banan” igen? Gissningsvis står det rätt många nya män och väntar. Du kan väl knappt gå en meter.

– Jag vet inte vad de tycker, det är ingen som säger något! (skratt) De flesta har en väldig respekt också, tror jag, och kommer inte fram. Just nu finns det inga tentakler alls från min sida.

Du vill ha det lugnt och kunna vara för dig själv?

– Ja, jag måste nästan ha det så i en relation också, tror jag. Jag är en otroligt passionerad människa och väldigt impulsiv och jag lever väldigt mycket här och nu, i kärlek.

– Jag jobbade hysteriskt mycket under den här perioden också, det var Faddergalan, två reportageresor, jul- och nyårsprogram och sedan började ”Saknad” i januari.

Hur mår du nu då?

– Nu börjar jag sakta men säkert återhämta mig... men jag måste nånstans lära mig att balansera bättre. Och jag håller faktiskt på att göra det.

Agneta Sjödin

Foto: Jan Danielsson