”Som singel kan jag göra vad jag vill”

RELATIONER
Foto: Jan Danielsson
”Nu har jag inte haft magkatarr på flera år. Och jag vet inte riktigt när det ändrade sig, det är lite så i mitt liv att plötsligt är jag bara annorlunda. Jag vaknar en morgon och känner: ‘nämen, nu är det såhär!’ ”

Vad har du för föreställningar om familj?

– Jag vet inte. Jag vet inte om jag är skapt för det. Just nu vill jag inte ens ha fler barn, men det är nu. Jag kanske känner annorlunda om ett halvår.

Vanliga kärleksförhållanden, där man delar vardag, boende, ekonomi, har de avskräckt dig?

– Den person jag har varit har i alla fall inte lyckats med det, och den person jag är nu vill inte. Och den person jag kommer att bli i morgon vet jag inte hur hon kommer att vilja ha det. Jag vet inte riktigt hur det ska gå till, känner jag.

Får du en traditionell roll som kvinna i dina förhållanden, blir den som tar mest ansvar för barn och hem?

– Nej, det får jag verkligen inte. Jag har träffat väldigt vettiga män måste jag säga. Det har aldrig varit så att de krävt eller förväntat sig att jag skulle göra mer hemma, vi har hjälpts åt. Jag har också en så stark egen karriär, det finns inte en chans för en man som skulle vilja komma åt mig på det sättet.

Du har sagt att du är mycket kamrat i dina relationer.

– Ja, jag känner att jag har väldigt mycket manlig energi själv. Det är nästan så att jag måste gå balansgång och hålla den tillbaka för att inte ta över för mycket. Jag är inte heller en extremt lätt person att leva med.

Vad händer i dina relationer när du plockar fram din manliga energi? Blir männen besvikna?

– Jag tror att jag haft rätt kloka män som kunnat ta det. När de har sett att jag har brusat upp och fått utbrott har de sagt saker i stil med: ”Jaha, nu är du trött, nu är du stressad. Det är du på grund av omständigheterna.”

– Jag uppskattar män som säger ifrån och reagerar, som inte köper mitt gnäll och tjat och mina utbrott. Jag kan vara riktigt jobbig.

– Idag kommer jag faktiskt lättare till sans själv, jag ser mig själv utifrån. Det går så snabbt för mig att höra mig själv – ”usch nu har jag den där hemska rösten.”

– Jag har bättre koll på vem jag är idag, även om inte de där gnälliga sidorna är helt borta. Jag är inte alls perfekt, det vore ju förskräckligt om jag gick omkring och bara tyckte att allt var så bra.

Tänker du leva själv ett tag?

– Jag vet inte. Jag har inte intresse av nya relationer just nu. Jag håller på att bearbeta andra saker. Det är när man inte upprepar mönster som man utvecklas. Och jag har brutit ett mönster – att inte gå från en man till en annan. Det är jag stolt över.

Vad betyder skönhet för dig? Är det viktigt för dig att den du är tillsammans med också är vacker?

– William ser väldigt bra ut, Petter ser ball ut och och Niklas ser ju också bra ut. Visst, de senaste männen som jag har varit tillsammans med är snygga, men du har inte sett alla (skratt).

– Men alla har haft något särskilt, de har varit charmiga, haft en utstrålning. Vad som är det allra, allra viktigaste är de inre egenskaperna.

Framgång då. Är det viktigt för dig?

– Det beror ju på vad man menar med framgång. Det viktiga för mig är att en man har en egen fast grund att stå på, ett ordnat liv, är trygg och stark i sig själv. Han behöver inte ha mer pengar eller så.

Hur ser en dag ut i ditt nya singelliv?

– Jag försöker vara med Maja så mycket jag bara kan, annars är jag själv. Då passar jag på att ta igen mig lite. Allt annat än min dotter säger jag nej till.

– Jag tränar fortfarande Ju Jutsu ett par gånger i veckan, jag går promenader. Jag förenklar mitt liv mer och mer.

Vad är det bästa med att vara singel?

– Att jag kan göra precis vad jag vill. Sitta hemma en dag och läsa, gå ut och gå, se en film, åka hem till en kompis. Jag träffar mina vänner jättemycket nu, går ut och käkar.

Är de intresserade av andlig utveckling på samma sätt som du?

– Ja, jag har också fått nya vänner den vägen. Tidigare i mitt liv hade jag mycket killkompisar, men nu har jag väldigt mycket väninnor. Och det är bra vänner, vi sitter inte bara och snackar skit om killar utan vi försöker lära oss någonting hela tiden.

Pausar du inte från den där andliga utvecklingen ibland?

– Jo, man måste vila från det ibland. Absolut. Då lägger jag mig och käkar choklad och ser en dålig film. Jag vill inte vara fundamentalist.

Blir folk provocerade av ditt andliga sökande?

– Ja, Gud ja. Jag har mött massor av kritik, när jag gjort mina intervjuer med Deepak Chopra till exempel. Men det gör ingenting. Vad som betyder något är ju de människor som sett programmet och fått kraft att ta tag i sina liv och börjat må lite bättre. Att någon retar upp sig på mig är inte hela världen.

– Oavsett vad jag gör så kommer ändå folk att tycka och tänka, men jag bryr mig inte längre på samma sätt. Det är helt fantastiskt för att vara mig. Som jag har oroat mig förr! Jag har bekymrat mig och planerat och tänkt ut hur jag ska lägga upp saker. Jag fattar inte att jag är samma person. Jag fattar inte hur jag orkade. När man märker att det faktiskt går att ändra saker så är det: wow!

Åsa Mattsson