Kan man bli kär igen om ens älskade dör?

1 av 2 | Foto: Björn Elgstrand
NYKÄRA När Monica Klittens man Hasse dog stannade hela livet av. Det dröjde länge innan hon började tänka på andra män – och då kände hon sig otrogen. Men Monicas familj uppmuntrade henne.
RELATIONER

I ett slag förändrades

Monica Klittens liv.

Hennes man dog i en drunkningsolycka och hon blev kvar med tre barn.

I dag finns han kvar, trots att Monica träffat en ny kärlek.

Monica Klitten var gravid med tredje barnet då hennes man Hasse försvann. Efter en fest skulle han ta båten hem, men vännerna såg att båten var kvar i hamn. Tre dagar senare hittades Hasse drunknad.

– Jag minns att jag tänkte: ’Går bussarna?’ Jag kunde inte förstå att allt inte stannade upp.

För Monica gjorde livet uppehåll. Hon kunde inte fortsätta jobba inom socialtjänsten och hon övervägde att adoptera bort yngsta barnet till sin svägerska. Hon fick mycket stöd hos släkten.

– Jag kunde inte sluta att tala om honom.

Träffade en ny man

Hon fick också stöd i en änkegrupp. Kvinnorna var väldigt olika sinsemellan, men alla hade samma behov att ”älta” sorgen, berättar Monica. Men en av änkorna träffade en ny man bara efter en månad:

– Vi var ju väldigt nyfikna på hur hon kunde träffa på någon så fort, men vi var ju väldigt olika som personer.

För Monica tog det längre tid – först ett år efter började hon att tänka på andra män:

– En lång tid kände jag mig otrogen eftersom jag aldrig fick ta ett riktigt avsked.

Både hennes egen och Hasses familjer uppmuntrade henne att träffa någon ny. Efter åtta år träffade hon Pelle Ekelund, 50. Snart har de varit ihop ett år.

Tänder ofta ljus

På en hylla hemma hos Monica finns ett fotografi av henne, Hasse och barnen. Bredvid står en ljusstake. Monica tänder ofta ljuset och första gången Pelle var med reagerade han:

– Det kändes lite konstigt, säger Pelle. Tänder man ett ljus ska man ju sända den personen en tanke och då kan det ju kännas lite fel. ’Tänker hon på honom?’ tänkte jag.

För Monica var det en gammal vana och hon har inte längre någon tanke på Hasse som partner.

– Pelle är ju Pelle och de två går ju inte att jämföra. Jag sörjer inte Hasse så mycket att jag vill ha tillbaka honom.

”Tror man är odödlig”

Monica förklarar att hon numera sörjer Hasse för att han är barnens pappa och att han inte får följa barnens liv.

På frågan om Pelle och Monica pratat om att någon av dem ska dö ser de på varandra och skrattar. Nej, det har de inte. De är fortfarande som nykära.

– Man tänker mer praktiskt, att om det skulle hända något så finns det försäkringar så att den andra klarar sig, säger Pelle. Man tror att man är odödlig.

– Jag skulle inte vilja att Pelle fortsatte att vara ensam, säger Monica utan tvekan. Jag vill att han ska ha ett bra liv.

En dag är den du älskar borta och du tror att du aldrig mer kommer att älska någon. Men det finns en väg ut ur sorgen och en dag är du redo att möta kärleken igen. Monica Klitten, 49, förlorade sin man. – Jag kände mig otrogen när jag började träffa andra män, berättar hon.

Viveca Bladh