Varning för kräm-bh:n

RELATIONER

Här är bh:n med inbyggd hudkräm. Och nu varnas för effekterna.

- Aloe vera är ett känt allergiframkallande ämne, säger Carola Lidén, professor i yrkes- och miljödermatologi.

Foto: JOHAN SOLUM
Underkläderna är preparerade med hudkräm.

Bh:n med inbyggd aloe vera-kräm har funnits i de svenska butikerna i ett par veckor. I kollektionen ingår förutom bh även trosor och linne. Produkterna säljs under parollen att de ger en bonus - i form av krämen som frigörs av kroppens värme.

- Trådarna i mikrofibern har preparerats med aloe vera. När krämen aktiveras ger den en lätt återfuktande effekt, säger Sofia Yngve, presstalesman för det tyska märket Triumph Internationals kontor i Stockholm.

Hård kritik i Danmark

Men "bonusen" har redan fått kritik. Danska konsumentrådet har reagerat starkt på det nya bh-modet och kräver i ett brev till tillverkaren dokumentation om produkternas säkerhet efter långvarig användning och så nära slemhinnor.

- Jag vet att danskarna tagit upp det, men krämen försvinner ur plaggen efter 10-15 tvättar, så man utsätts inte för den i två år, om det nu är det de menar, säger Sofia Yngve.

Professor Carola Lidén i Stockholm har svårt att förstå meningen med de nya underkläderna.

- Flera publikationer har visat att aloe vera kan ge kontaktallergi och eksem. Den som vill smörja in kroppen kan göra det medvetet i stället för att kläder ska göra smygbehandlingen.

"Det låter inte bra"

Svenska Konsumentverket har inte stött på produkterna.

- Men spontant tycker jag inte att idén låter så bra, säger Åsa Lindqvist som arbetar med säkerhet i kläder.

Britt Peruzzi