”Jag fick aldrig sörja min pappa”

För första gången berättar Lisa Marie Presley om morgonen när pappa Elvis dog

1 av 4
Lisa Marie Presley debuterar med sin första egna skiva, ”To whom it may concern”.
RELATIONER

Hon är dotter till en gud och arvinge till ett imperium.

Men för första gången någonsin är Lisa Marie Presley, 35, mer än bara Elvis dotter.

Hon är nyskild, nytänd – och inne på en ny karriär.

Hennes första egna skiva, ”To whom it may concern”, har släppts världen över.

Och för första gången tar Elvis tös sina första stapplande steg som självständig.

Efter en flykt in i sektens trygga famn.

Efter en flykt in i tre äktenskap som alla slutade i katastrof.

Här är nya Lisa Marie Presley. En Presley som vågar prata om mardrömmen med Michael Jackson, om sin pappa och om hans död, som hon själv bevittnade när hon var nio år.

Enbart på grund av olyckliga omständigheter var hon på Graceland den 16 augusti 1977 och blev ögonvittne till hans död. Hon hälsade på sin pappa under skollovet och en morgon vaknade hon av att det var uppståndelse i huset. Man hade hittat Elvis livlös i badrummet. När Lisa Marie sprang dit såg hon hur en läkare frenetiskt arbetade för att få igång hennes pappas hjärta. Ett ögonvittne har berättat:

– Flickan sprang genom korridorerna och skrek av skräck: ”Pappa är död! Pappa är död!”

Lisa Marie pratar aldrig om Elvis. Förrän nu. I tidningen Newsweek berättar hon om hur fansen tilläts att ta ett sista farväl av sin stora idol:

– Tusentals människor gick igenom vårt hus för att titta på hans kropp. Jag minns att jag stod och tittade på och att jag var så förvirrad. Jag tilläts aldrig helt att ha min egen sorgeperiod.

Känslorna har i stället fått utlopp, bland annat i låten ”Lights out” som handlar om hur det är att vara Elvis Presleys dotter.

– Jag ville aldrig någonsin skriva en låt som har något med mitt genetiska arv eller min bakgrund att göra, säger Lisa Marie på sin hemsida. Men om jag tvingades att göra det så skulle ”Lights out” vara den låten. Den är mörk och annorlunda. Inte alls ”Wow! kolla på mig – jag är från Memphis och hela mitt liv är underbart!”

Lisa Marie Presley tog god tid på sig att växa upp.

I sin barndom var hon ett av USA:s mest bevakade och omhuldade barn. Bevakad av den hänsynslösa tabloidpressen – omhuldad av sina föräldrar.

När Lisa Marie var fem år, skilde sig Priscilla från Elvis och flyttade till ett slottsliknande hus i Beverly Hills omringat av stenmurar, utrustat med tv-monitorer och skyddat av livvakter och attackhundar.

När Lisa Marie var 15 år blev hon medlem i rörelsen scientologerna.

Som vuxen har hon snarare sökt tryggheten hos män. Hennes tre äktenskap är både omtalade och passé: Det första med basisten Danny Keough, som hon fick barnen Danielle (i dag 13 år) och Benjamin (i dag 10) med. Det andra äktenskapet var med superstjärnan Michael Jackson, och det tredje med skådespelaren Nicolas Cage.

Av de tre äktenskapen lär det senaste – med Cage – vara det största misslyckandet. Tre månader efter bröllopet lämnade Lisa Marie Presley in skilsmässoansökan.

– Jag är sorgsen över det här, hälsade hon via sin presstalesman. Men vi skulle inte ha gift oss överhuvudtaget. Det var ett stort misstag.

Mer skandalomsusat var äktenskapet med Michael Jackson. 1993 anklagade en 13-årig pojke Jackson för sexuella övergrepp och en polisutredning startade kring stjärnan.

När Jackson, överraskande, gifte sig med Lisa Marie Presley 1994 var det få som inte trodde att det mest handlade om att försöka tvätta bort pedofilstämpeln.

I Rolling Stone berättar Lisa Marie om det 18 månader långa äktenskapet och om hur hon snart misstänkte att Jackson gift sig med henne för att rädda sig.

– Jag vet inte vad han hade för intentioner med vårt äktenskap, säger Lisa Marie Presley. Jag kan bara berätta om mina egna och det var att jag absolut blev förälskad i honom och gick in i något som jag inte är stolt över.

Efter skilsmässan gick Lisa Marie Presley in i en depression som varade i två år.

Nu är hon tillbaka i ljuset. Starkare än någonsin. Och redo att erövra den värld som Elvis lämnade efter sig.

Ulrika Svensson

ARTIKELN HANDLAR OM